Wel boek over Hindostaanse immigratie in romanvorm
28 Apr 2015, 14:14
foto


Op 24 april 2015 verscheen onder andere in Starnieuws een bericht waarin verslag wordt gedaan van de aanbieding aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van het boek van Shanti Singh, getiteld ‘Vervoering’ over de Hindostaanse emigratie. In het artikel staat dat Singh stelt dat er geen boeken in romanvorm bestaan over de exodus van de Indiërs naar Suriname. Dit is bezijden de waarheid, omdat in mei 2013 in Nederland bij uitgeverij U2pi de roman ‘De suiker die niet zoet was’ van de hand van Safdar Zaidi verscheen, waarbij er in november 2014 een speciaal voor Suriname aangepaste versie op de markt kwam bij uitgeverij Ralicon. In dit boek van Safdar wordt heel indringend de overtocht van de immigranten naar Suriname beschreven.

In een persoonlijke mail aan de literair agent van Safdar Zaidi in Nederland, Mitra Rambaran, erkent Shanti Singh deze omissie harerzijds met het excuus dat de voorlichter van het ministerie haar woorden niet goed heeft geïnterpreteerd. Zij had gezegd dat zij tijdens haar schooljeugd opmerkte dat er geen enkele roman over de immigratie bestond. Zij had deze rectificatie al doorgegeven aan de voorlichter.

Aangezien er tot op heden geen rectificatie is gepubliceerd en voorkomen moet worden dat zaken hun eigen leven gaan leiden, heb ik gemeend dit namens Mitra Rambaran, de auteur Safdar Zaidi en uitgeverij Ralicon te moeten doen. Het is wel jammer, dat degenen die Shanti Singh alhier begeleiden en de promotie doen, deze rectificatie niet namens haar hebben gepleegd, omdat zij wel degelijk weten dat hetgeen in het artikel van het Minov stond op bovengenoemd punt op onwaarheid berustte.
Maar goed, het kan gebeuren, ook ik laat wel eens een steekje vallen.

Paramaribo, 28 april 2015
Namens uitgeverij Ralicon
Robby Parabirsing
Advertenties