Honderden doden bij krachtige aardbeving Nepal
25 Apr 2015, 09:39
foto


Een krachtige aardbeving heeft Nepal getroffen. Meer dan 600 mensen zijn daarbij omgekomen. Autoriteiten vrezen dat het dodental verder kan stijgen, omdat velen hoogstwaarschijnlijk gevangen zitten onder het puin.

De aardbeving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter en trof het gebied tussen de Nepalese hoofdstad Kathmandu en de stad Pokhara, zegt de Amerikaanse Geologische Dienst. De bevingen zijn gevoeld in de hele regio. Er zijn daarbij ook doden gevallen in India en op de Mount Everest.

Een Nepalese minister zegt dat er "grote schade" in het epicentrum is. “We hebben steun nodig van de verschillende internationale organisaties die meer kennis hebben en zijn uitgerust om met dit soort noodsituaties om te gaan,” zegt minister van Informatie, Minendra Rijal.

Nepalese ambtenaren hebben het dodental gezet op 688, waarvan bijna 400 in Kathmandu. Reddingswerkers graven in het puin van ingestorte gebouwen in de hoofdstad en proberen overlevenden te vinden. Een aantal historische gebouwen is verwoest. Ook de Dharahara toren is verwoest. Gevreesd wordt dat velen gevangen zitten in de ruïnes.

Communicatiemiddelen zijn verstoord. Er zijn ook meldingen van schade aan de luchthaven in de hoofdstad, die mogelijk hulpoperaties zouden kunnen belemmeren. Een uur na de aardbeving waren naschokken nog voelbaar in de regio. De aardbeving bracht een lawine op de Mount Everest op gang, waarbij acht mensen de dood vonden. Anderen blijven vermist. Er waren heel veel mensen op de berg, zegt bergbeklimmer Alex Gavan.

Minstens 22 mensen zijn gedood in India. Ook in Bangladesh zijn overledenen gemeld. De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn ministers bijeen geroepen om de situatie te evalueren. De Pakistaanse premier, Nawaz Sharif, heeft hulp toegezegd aan de Nepalese autoriteiten. Het is de ergste aardbeving in Nepal sinds 1934.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April