Eerste ondergrondse 161 KV EBS officieel in gebruik
25 Apr 2015, 06:02
foto
Minister Jim Hok met de raad van commissarissen, directie en staf van EBS bij het onderstation Menkendam. (Foto: Raoul Lith)


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft de ondergrondse 161 KV transmissielijn in gebruik genomen. De ceremoniële ingebruikname vond vrijdag plaats bij het onderstation van de EBS op Meckendam. Deze ondergrondse transmissielijn is aangelegd over een afstand van 6 kilometer en loopt vanaf de Staatsolie Power Company Suriname tot het onderstation (Tout Lui Faut kanaalweg - Martin Luther King Highway-Menkendam). Het project heeft US$ 14,5 miljoen gekost en is gefinancierd door Staatsolie.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en de EBS directie onder leiding van Willy Duiker hebben de officiële handelingen verricht. Het streven was om december vorig jaar het project op te leveren. “Dat betekent niet dat we vandaag pas gekoppeld zijn op dit systeem. We zijn in feite al ruim een maand bezig de samenleving te voorzien van energie middels deze nieuwe koppeling”, zegt Duiker. Hij zegt dat de uitvoering van het traject multidisciplinair was vanwege de verschillende schakels.

Voor de EBS is dit historisch omdat dit het eerste ondergrondse netwerk is op 161 KV. Duiker geeft aan dat er veel lessen zijn geleerd bij het aanleggen van de ondergrondse lijn. “We hebben soms aparte en lastige discussies gehad, maar ook hier hebben we geleerd. De 'kos kosi' van de mensen die langs het tracé wonen”. Deze ervaring zal worden meegenomen waar in een vervolgtraject ook naar het onderstation Kwatta een 161 KV ondergrondse transmissielijn zal worden aangelegd van 10km.

“Het heeft een hele boel geld gekost. Het heeft een hele boel arbeid gekost. Ik roep de gemeenschap op om de elektriciteit op nuttige en zinvolle manier te gebruiken. Niet omdat het goedkoop is moeten apparaten aan blijven staan”, merkt Hok op. Ook hield de NH minister de aanwezigen voor dat er ruim voldoende energie moet zijn voor de vraag van dit moment. “In een land in ontwikkeling hebben we energie nodig. Je moet niet achter de behoefte zijn”. Volgens Hok komen bedrijven investeren als er genoeg energie aanwezig is. Hij geeft aan dat werkloosheid, een ander belangrijk probleem, zodoende opgelost kan worden.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April