Adhin ontvangt roman over Hindostaanse immigratie
24 Apr 2015, 21:00
foto
Minister Ashwin Adhin ontvangt de roman 'Vervoering' uit handen van de schrijfster Shantie Singh. (Foto: Minov)


Shantie Singh heeft haar historisch roman ‘Vervoering’ woensdag overhandigd aan minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Het boek handelt over de geschiedenis van de Hindostaanse immigratie. Singh meent dat er geen boeken in romanvorm over de geschiedenis van de exodus van de Indiërs naar Suriname bestaan. De auteur houdt op 30 april een boekpresentatie in het Nationaal Archief en zal er ook een houden op de kweekschool in Nickerie.

Singh heeft met dit werk een boek geschreven dat zij ook had willen lezen toen zij jonger was. “Nu worden de kinderen in de gelegenheid gesteld om te kunnen relateren met personages over de geschiedenis.” De boeken zullen gedistribueerd worden op verschillende scholen.

Vervoering’ handelt over vier generaties van een Hindostaanse familie over drie continenten. Het verhaal start in 1912 in India. Het vervolgt in de moeilijke periode van de contract arbeid, hun leven in Suriname en uiteindelijk de migratie naar Nederland waar het verhaal in 2012 eindigt. Het boek is gebaseerd op historische feiten. Singh heeft twee en een half jaar eraan gewerkt. “Het is fictie, maar ik heb mij wel veel laten inspireren door mijn eigen familie en andere verhalen. Daarom heen zijn er dan fictieve personages gevormd,” geeft zij aan.

De roman is een van de vier nominaties voor de Nederlandse Literaire prijs Inktaap en wel als Caribische entree. Het boek wordt dus gelezen in Nederland, België, Suriname en Curaçao. Shantie Singh is bestuurskundige en freelance publicist/columnist. In 2010 debuteerde zij met een kort verhaal in literair tijdschrift Armada, meldt de voorlichting van Minov.

Advertenties