Afgezette Egyptische president Morsi krijgt 20 jaar celstraf
21 Apr 2015, 08:01
foto
Voormalige president Mohammed Morsi en 14 andere verdachten waren tijdens het rechtsproces in kooien gezet. (Foto: Reuters)


Een Egyptische rechtbank heeft voormalige president Mohammed Morsi tot 20 jaar in de gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou tijdens zijn bewind hebben opgedragen tot de arrestatie en foltering van demonstranten.

Het is het eerste vonnis dat hij tegen zich hoort in een reeks van beproevingen sinds zijn afzetting. Het leger heeft Morsi in juli 2013 afgezet na massale straatprotesten tegen zijn bewind. Sindsdien hebben de autoriteiten zijn Moslim Broederschap Beweging verboden en hebben ze duizenden van zijn aanhangers gearresteerd.

Morsi en 14 andere leden van de Broederschap zijn ontsnapt aan een ernstigere beschuldiging van het aanzetten tot het doden van demonstranten. Die aanklacht zou hen de doodstraf hebben opgeleverd. De meeste van de andere beklaagden hebben ook gevangenisstraffen van 20 jaar gehad. Het juridisch team van Morsi heeft gezegd dat hij in beroep gaat.

Aanzetten
Morsi stond voor de rechtbank op beschuldiging dat hij in 2012 aanhangers had aangezet om een journalist en demonstranten van de oppositie bij botsingen buiten het presidentieel paleis te doden beschuldigd van het aanzetten supporters om een journalist en demonstranten van de oppositie in botsingen buiten het presidentiële paleis. Terwijl de massa buiten het paleis groter werd, beval Morsi de politie om haar uiteen te drijven. Ze weigerden, waarop de Moslim Broederschap hun eigen achterban inzette. Elf mensen zijn in de daarop volgende gevechten overleden, de meesten van de Broederschap.

Bij het horen van het vonnis gaven Morsi en de andere verdachten een viervingerige groet, een symbool van de dodelijke ontruiming van aanhangers van het Broederschap bij de Rabaah al-Adawiya moskee in 2013.

De verdachten waren in een kooi gezet tijdens het vonnis. Een lid van de Broederschap, Amr Darrag, noemde de uitspraak “een karikatuur van rechtvaardigheid.” Ze willen volgens hem een levenslange gevangenisstraf voor de democratie in Egypte. Morsi heeft het gezag van de rechter afgewezen. Tijdens zijn eerste proces schreeuwde bij dat hij het slachtoffer was van een militaire coup.

Een rechtbank heeft maandag 22 aanhangers van de Broederschap tot de dood veroordeeld voor een aanval op een politiebureau in Caïro, als onderdeel van een voortdurend hardhandig optreden tegen de islamitische beweging. Morsi was de eerste vrij gekozen president. Maar de protesten begonnen minder dan een jaar na de vorming van zijn regering, toen hij een decreet uitvaardigde die hem vergaande bevoegdheden gaf.
Advertenties