Alcoa gevraagd om management Suralco op zich te nemen
21 Apr 2015, 04:04
foto
President Desi Bouterse op een persconferentie bij zijn woonhuis. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse onthult dat de regering multinational Alcoa heeft aangeboden om het management van Suralco na de overname op zich te nemen. Het gaat om drie tot maximaal vijf jaar, dan moeten Surinamers de tent zelf draaien. Dit zei de president maandag tijdens een persconferentie bij zijn woning te Leonsberg.

De inzet van de regering is dat de bauxietsector behouden blijft voor Suriname. Alcoa is ruim honderd jaar in het land en wat Bouterse betreft, zal de sector net zo lang verder gaan, maar dan op een duurzame manier.

Bouterse merkte op dat het ongeveer zeven jaar hard trekken wordt aan de sector, maar daarna zal het loslopen. De overdracht van het bedrijf aan Suriname moet verantwoord plaatsvinden. Er wordt gekeken naar partners in de wereld om de productie voort te zetten. Alcoa is de eerste optie.

Alcoa wil op 1 juli de operatie overdragen aan Suriname. De gesprekken zijn behoorlijk gevorderd. Het gaat nu om de afronding van de onderhandelingen. Alcoa zal de milieuverplichtingen nakomen. Er wordt ook alle aandacht besteed aan de werknemers en hun belangen. De pensioenen moeten gegarandeerd zijn. De regering zal inkomen met betere geneeskundige voorzieningen na de overname van Suralco en de Afobakadam.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April