Tijd voor een integriteitscode?
21 Apr 2015, 02:50
foto
Gordon Touw Ngie Tjouw


(Aangeboden)

Mijn beste vriend en landgenoot,
Met de steeds oplaaiende discussie over anti-corruptie maatregelen, transparantie en (politieke) integriteit, is voor politici nu meer dan ooit de tijd aangebroken om stappen te ondernemen die duidelijk laten zien dat zij niet alleen bereid zijn hierover te praten maar ook echt actie te ondernemen.
In dit kader zou het invoeren van een integriteitscode volledig passen binnen de visie van elke politicus, vooral de nieuwe generatie politici die gedreven zijn om meer positieve veranderingen teweeg te brengen.

Wat is een integriteitscode in de politiek?
Een integriteitscode heeft alles te maken met de kwaliteit van het openbaar bestuur. Ook kan een integriteitscode het vertrouwen die burgers al dan niet hebben in de overheid of in politieke ambtsdragers vergroten.
Reeds jaren voeren politieke partijen tijdens hun campagne aan dat zij zich zullen inzetten voor de invoering van een anti-corruptiewet, helaas hebben opeenvolgende regeringen daar tot nu toe geen invulling aan kunnen geven. De vraag rijst dan vaak hoe het komt dat politici die kruistochten tegen corruptie propageren, zelfs zo weinig doen wanneer zij de kans daartoe krijgen. Kan het komen doordat macht corrumpeert? Of dat vele politici zichzelf niet afdoende beschermen hiertegen?
“Verbeter de wereld, begin bij jezelf” is een vaak gebruikte uitdrukking, en daar wil ik als jonge politicus ook invulling aan geven, door te beginnen met “the man in the mirror”.
Dit, door het hanteren van een integriteitscode, gestoeld op het in kaart brengen van mijn persoonlijk vermogen.

Als onderdeel van de integriteitscode die ik voorsta, heb ik in de maand april mijn privé bezittingen, inclusief onroerend goed, laten taxeren en vastleggen via het bedrijf Utopia NV. Het opgemaakt rapport zal bij Utopia NV ter inzage liggen voor het parlement, het ministerie van Justitie en Politie en de media. Door te meten wat ik nu bezit, en dat te vergelijken in 2020, aan het eind van de komende regeerperiode, kan de samenleving een scherper beeld verkrijgen van mijn integriteit als politicus. In 2020 zal dus duidelijk moeten zijn dat mijn vermogen niet is toegenomen anders dan op basis van mijn inkomen als volksvertegenwoordiger of ambtsdrager.
Zou het niet voor elke politieke ambtsdrager, bestuurder of volksvertegenwoordiger een “must” moeten zijn om dit vast te leggen, vóór elke verkiezing?

Mijn oproep aan (jonge) Surinaamse politici
Met deze gedurfde stap, nodig ik alle jonge DNA-kandidaten die ook de strijd willen aanbinden tegen corruptie uit, om samen met mij deze integriteitscode te implementeren. Dit, als bescherming van jezelf maar daarnaast ook om het vertrouwen van het Surinaamse volk te vergroten en een daadwerkelijke, concrete stap te nemen richting corruptiebestrijding.
Positieve verandering tot stand brengen kan trouwens op maar één manier en dat wordt het best vervat met de woorden van Mahatma Gandhi: You must be the change you wish to see in the world. Onze integriteit zal worden gewaardeerd door alle Surinamers!

Een persoonlijke en hartelijke groet,
Gordon Touw Ngie Tjouw
#7 op de AC DNA Kandidatenlijst in Paramaribo
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April