Baidjnath Panday twijfelt niet aan integriteit leden OM
21 Apr 2015, 00:01
foto
Waarnemend procureur generaal, Roy Baidjnath Panday tijdens een ontmoeting met journalisten maandag. (Foto: Raoul Lith)


Waarnemend procureur generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft tegenover journalisten de grenzen van zaken die spelen rond het Openbaar Ministerie (OM) duidelijk getrokken. Hij stelt dat alle personen die een strafbaar feit begaan, zonder aanzien des persoons vervolgd zullen worden. Hij heeft tot op dit moment geen redenen om te twijfelen aan de integriteit van de rest van de leden van het OM. Op vragen over de opmerking van minister Edward Belfort van Justitie en Politie 'dat er meer koppen moeten rollen bij het OM', antwoordt de vervolgingsambtenaar dat er geen vraag of onderliggende stukken zijn gedeponeerd. De zaak van ex-officier van justitie Chandra Algoe is afgehandeld door pg Soebhaas Punwasi.

Baidjnath Panday merkt op dat het OM een moeilijke periode meemaakt. Het is een deuk op het vervolgingsapparaat dat substituut officier van justitie Ryan Autar als verdachte is aangemerkt. De leiding van het OM heeft om een onderzoek gevraagd naar Autar nadat een beveiligingsambtenaar was aangehouden. Uit het onderzoek bleek dat Autar betrokken zou zijn bij deze zaak. Hij is aangemerkt als verdachte en is ingesloten. Zijn aanhouding is rechtmatig bevonden door hoofdofficier Garcia Paragsingh. De rechtmatigheidstoets zal dinsdag gedaan worden door de rechter-commissaris. De aanhouding van de beveiligingsambtenaar is verlengd, nadat de rechtmatigheidstoets bij de rechter-commissaris maandag correct bleek te zijn.

"Wij zullen er alles aan doen om wat in strijd is met wet en recht aan te pakken. Dit Openbaar Ministerie wil zich nadrukkelijk in de samenleving postuleren teneinde wet en recht te handhaven", benadrukt de wnd pg. Baidjnath Panday vindt het jammer dat er alleen maar geïnsinueerd is dat meer koppen moeten rollen, maar geen stukken zijn ingediend om een onderzoek in te stellen. Dit is ook niet gevraagd. "Helaas hebben wij tot op dit moment geen enkel verzoek gekregen", deelt de vervolgingsambtenaar mee.

Op vragen over Algoe, antwoordt Baidjnath Panday dat deze zaak in 2008 gespeeld heeft. De bewindspersoon heeft de informatie in 2012 van de pg gekregen. "Wij hebben niet mogen vernemen wat de reden is dat betrokkene pas in 2015 het nodig vindt om land en volk deelgenoot hiervan te laten zijn", stelt Baidjnath Panday. Hij zegt geen enkele behoefte te hebben om over deze zaak uit te weiden. "Dit is reeds afgedaan door de hoogste vervolgingsambtenaar die de grondwet kent, de procureur generaal. Tot u praat nu de waarnemend procureur generaal, door de president daartoe aangewezen. De afdoening van de onderhavige zaak heeft plaatsgevonden door de procureur generaal".
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April