Aanhouding Autar rechtmatig getoetst door OM
20 Apr 2015, 14:43
foto


De substituut officier van justitie, Ryan Autar, is vandaag voorgeleid bij hoofdofficier Garcia Paragsingh om de rechtmatigheid van de aanhouding te toetsen. De inverzekeringstelling is volledig rechtmatig getoetst, deelt waarnemend procureur generaal Roy Baidjnath Panday mee aan journalisten. Volgens de wet moet vóór de zevende dag van inverzekeringstelling de toetsing bij een lid van het Openbaar Ministerie (OM) plaatsvinden. De voorgeleiding bij de rechter-commissaris zou vandaag nog plaatsvinden.

De OM-topper geeft aan dat eerst een beveiligingsambtenaar is aangehouden. Uit het onderzoek bleek dat er tegen de instructies en richtlijnen van het OM is gehandeld. Toen Autar in beeld kwam, heeft de wnd procureur-generaal de recherche gevraagd om een onderzoek tegen hem in te stellen.

Baidjnath Panday benadrukt dat hij niet in details kan treden omdat inhoudelijke zaken voorgehouden moeten worden aan de rechterlijke ambtenaar. Het komt er op neer dat Autar verdacht wordt van geld accepteren om ingevorderde rijbewijzen terug te geven. Dit is een onrechtmatige handeling en strijdig met de richtlijnen van het OM. Zeker in twee gevallen zijn er concrete bewijzen hiervoor. De recherche is nog bezig met het aanvullend onderzoek.

De wnd procureur generaal benadrukt dat het OM wet en recht toepast op eenieder, ongeacht om wie het gaat. Het is de leiding van het OM geweest die gevraagd heeft om een onderzoek in te stellen naar de substituut officier van justitie. Hij heeft de kwalificatie van verdachte. Vervolgstappen worden genomen op basis van de aanvullende onderzoeksresultaten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April