EU in spoedberaad over migrantendrama
20 Apr 2015, 09:23
foto
De belangrijkste migranten routes over land en zee. (Beeld: BBC)


De ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken van de Europese Unie ontmoeten elkaar in Luxemburg om te discussiëren over het aantal doden onder migranten die de Middellandse Zee vanuit Afrika proberen over te steken.

Sommige Zuid-Europese landen zeggen dat de geloofwaardigheid van de EU nu op het spel staat, nadat hij vorig jaar besloot om de zoek- en reddingsacties terug te brengen. Bij het jongste incident zijn honderden migranten verdronken nadat hun boot in het weekend zonk in Libische wateren. De Verenigde Naties (VN) zegt dat de route Noord-Afrika-Italië is uitgegroeid tot ’s werelds dodelijkste.

Van het 20 meter lange vaartuig waarop wordt verondersteld dat 700 migranten zaten, zijn slechts 28 gered. Een boot met de stoffelijke overschotten van 24 slachtoffers die tot nu toe zijn geborgen is intussen in Malta aangekomen, meldt de Italiaanse kustwacht. Een ander schip met tientallen migranten is gestrand voor de kust van het Griekse eiland Rhodos, waarbij ten minste drie mensen zijn gedood, zegt de Griekse kustwacht.

Morele plicht
Voorafgaand aan de spoedbijeenkomst heeft EU-chef voor het buitenlands beleid, Federica Mogherini, gezegd dat er "geen gemakkelijke oplossing, geen magische oplossing" is. Ze voegde eraan toe dat de EU de politieke en morele plicht heeft om haar rol uit te oefenen. “De Middellandse Zee is onze zee en we moeten samen optreden als Europeanen. Het is ook in ons belang en in die van onze geloofwaardigheid. De Europese Unie is gebouwd en opgebouwd rond de bescherming van de mensenrechten, de menselijke waardigheid en het leven van de mensen - we moeten daarin consequent zijn".

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, had zondag al een noodkreet geuit en gevraagd om een spoed EU-top voor het eind van deze week. “Mensenhandel is een plaag voor ons continent,” voegde hij eraan toe. De Maltese premier, Joseph Muscat, heeft gezegd dat Libië de sleutel tot het oplossen "We hebben dat wat mogelijk een mislukte staat wordt voor onze deur. We hebben criminele bendes die hoogtijdagen organiseren voor deze reizen in gammele bootjes ... We moeten de Libische facties bij elkaar krijgen om een soort regering van bijna nationale eenheid te vormen."

Mensensmokkelaars maken misbruik van de politieke crisis in Libië om het te gebruiken als een vertrekpunt voor boten met migranten die op de vlucht zijn voor het geweld of de economische problemen in Afrika en het Midden-Oosten. Voor dit jaar alleen zouden al 1.500 migranten zijn verdronken. De VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) zei dat bij het laatste drama bij de oversteek van migranten naar Europa, het grootste aantal mensen zijn verdronken.
Advertenties