Goudzoekers afwachtend over kwikvrije methoden
20 Apr 2015, 00:02
foto
Een demonstratie van kwikvrije methode van goud zoeken te Maripaston. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Kleine en illegale goudzoekers tonen zich wel enthousiast over het gebruik van kwikvrije methodes om goud te winnen, maar nemen toch een afwachtende houding aan. Tijdens een bezoek aan de plant van Grassalco te Maripaston zaterdag, is aangetoond hoe met aangepaste machines de zogenaamde schudtafels, speciaal gericht op de kleine goudindustrie, effectiever en milieuvriendelijk goud kan worden gewonnen.

De activiteit was een promo van de stichting Ontwikkeling door Radio en Televisie in Suriname (Sorts) die zich beijvert voor het gebruik van kwikvrije methodes. Loes Trustfull, voorzitter van Sorts, zegt dat in een voortraject is begonnen met het bewust maken van de goudzoekers van de kwikvrije methoden. “Nu laten we de goudzoekers zien en horen hoe het in de praktijk werkt”, zegt Trustfull. Zij heeft gekozen voor een aanpak waarbij geen sprake is van opleggen van een kwikvrije methode maar dat het belangrijker is dat de goudzoekers zelf tot de overtuiging komen dat deze manier effectiever en vooral milieuvriendelijker is. Trustfull zegt dat onmogelijk alleen gekeken moet worden naar het einddoel, namelijk kwikvrij werken omdat er, zeker voor de individuele goudzoeker, een lang traject komt bij kijken voordat uiteindelijk gedurfd wordt de stap te maken.

De drempels die de afwachtende houding van de goudzoekers rechtvaardigt, zijn volgens Trustfull niet eenvoudig. “Bewustwording is de ene kant, maar even belangrijk is dat het gaat om kleine ondernemers, in de meeste gevallen illegalen die gewend zijn op hun manier snel hun winsten te maken. Daarnaast moeten we echt rekening mee houden dat een investering van gemiddeld US$ 20.000 eigenlijk een bedrijfsinvestering is, die ze niet hebben. Ze kunnen geen eventuele bankgarantie geven, zijn meestal niet op een plek te vinden voor in geval van wanbetaling; en zo kunnen we nog wat noemen”, schetst Trustfull het plaatje.

Verschil uitmaken
Sorts heeft in de delegatie van zaterdag personen opgenomen die het verschil zouden kunnen maken. Twee medewerkers van bankinstelling Godo, die alternatieve methoden uitlegden hoe wel aan een lening te komen. Hoe dat in georganiseerd verband te doen in een coöperatie met een borgsom die de goudzoekers bijeen moeten brengen. Er wordt gezocht naar manieren om anders dan met geweld tot een werkbare oplossing te komen met de illegalen op hun concessies. Houtconcessionaris Bert Schreuders van E-timber heeft aangeboden de machines te willen aanschaffen, die de goudzoekers gedoogd mogen gebruiken op zijn concessie, met de mogelijkheid dat de machines eigendom worden van de goudzoekers. “Mijn enige winst is dat op mijn concessie kwikvrij naar goud wordt gezocht en ik daarvoor milieucertificaten krijg”, zegt de concessiehouder.

De aanwezige goudzoekers tonen zich enthousiast hierover, zeker bij het zien van de mogelijkheid waarbij de kwikvrije schudtafel behoorlijk wat fijn goud uit het erts produceert. Bij hun eigen werkmethode gaat het vooral om de grove delen van het metaal. Met elkaar discussiëren zij heftig over de voor- en nadelen. Aan het eind van dag verwoordt een van hen de gevoelens van de groep. ”Begrijpelijk”, zegt Trustfull maar het proces is gestart en ze staan niet afwijzend en weten nu dat er mogelijkheden zijn”. Zij, de bankmedewerkers en de concessiehouders wijzen de goudzoekers erop dat het belangrijk is in het proces dat de goudzoekers zich laten registeren, omdat illegaliteit een behoorlijke drempel kan zijn in het proces. Trustfull ziet graag dat er vanuit de overheid naast de rol van controle ook veel aandacht moet worden gegeven aan begeleiding en educatie.

Wilfred Leeuwin
Advertenties