Niercampagne voor vroege opsporing hypertensie
20 Apr 2015, 16:12
foto


Van de 700 personen, die tijdens de in maart gehouden niercampagne van MyLab de microalbuminetest hebben ondergaan, blijken ruim 50 mensen een waarde van maar liefst boven de 100 mg/mmol te hebben. Aangezien de door MyLab gehanteerde bovengrens 20 mg/mmol is, betekent dit dat deze personen een sterk verhoogde waarde hebben, wat kan duiden op een ernstige vorm van nierziekte.

Uit de cijfers blijkt verder dat 11 personen een waarde tussen de 30 en 100 mg/mmol hadden. Nog eens 85 personen noteerden een waarde tussen de 20 en 30 mg/mmol, dat gecategoriseerd kan worden als licht verhoogd. Een licht verhoogde microalbuminewaarde betekent dat iemand een net beginnende nierziekte heeft. Deze gegevens bevestigen volgens MyLab-manager Kiran Sewgobind de noodzaak van vroege ontdekking en behandeling van hypertensie. Mensen die lijden aan hypertensie en/of diabetes, lopen namelijk gemakkelijk nierschade op.

Ter bewustwording van de bevolking houdt MyLab jaarlijks een niercampagne rondom Wereldnierendag. Iedereen wordt dan in de gelegenheid gesteld om tegen een gereduceerd tarief een microalbuminetest te laten uitvoeren. Albumine wordt gemaakt in de lever en is het meest voorkomende eiwit in het bloed; het zorgt voor transport van vele andere eiwitten, hormonen, vitamines, medicijnen en voedingsstoffen in ons lichaam.

Een microalbuminetest wordt uitgevoerd om te controleren of de nieren of de lever goed functioneren. Werken de nieren goed, dan komt er bijna geen albumine in de urine terecht. Beschadigde nieren kunnen minder goed het albumine tegenhouden, waardoor het in de urine terechtkomt. Hoe meer albumine in de urine, des te groter de schade aan de nieren.

Omdat vooral mensen met diabetes of hoge bloeddruk gemakkelijk nierschade oplopen, adviseert Sewgobind hen om deze test regelmatig te laten uitvoeren. “Het zijn silent killers, dus je hebt er geen last van, je voelt er niks van, maar ondertussen raken je nieren wel beschadigd. Als je tijdig een nierafwijking ontdekt, dan kun je deze tijdig behandelen,” stelt Sewgobind. Bij een goede behandeling van diabetes of hoge bloeddruk kunnen de nieren langer gezond gehouden worden.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April