Honderden migranten vinden dood in Middellandse zee
19 Apr 2015, 10:51
foto
Duizenden migranten hebben dit jaar al geprobeerd de Middellandse Zee over te steken in gammele vaartuigen. (Foto: AFP)


Er wordt gevreesd voor het leven van duizenden bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De Italiaanse kustwacht meldt dat er een boot met zo’n 700 migranten is gekapseisd. Op dit moment is er een grote reddingsoperatie gaande.
Het schip met daarop tussen de 500 en 700 migranten is rond middernacht lokale tijd gekapseisd in Libische wateren ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa.


Tot nog toe zijn 28 mensen gered. Sinds het begin van dit jaar zijn ten minste 900 andere migranten verdronken bij het oversteken van de Middellandse Zee. In de afgelopen week alleen heeft de Italiaanse kustwacht 10.000 migranten gered, van wie de vaartuigen in problemen waren geraakt.

Italiaanse schepen, de Maltese marine en commerciële schepen zijn allen betrokken bij de reddingsoperatie zo’n 210 km voor de kust van Lampedusa en 27 km van de Libische kust. Er zijn 24 lichamen geborgen.

De woordvoerder van de Italiaanse kustwacht zegt dat de operatie nu gericht is op het redden van de migranten, later zal er een zoektocht worden ondernomen naar de lichamen van de verdronken migranten. Twintig schepen en drie helikopters zijn betrokken bij de reddingsoperatie, voegt hij eraan toe. Elk jaar proberen duizenden migranten de Middellandse Zee in gammele bootjes over te steken. Tot nog toe zijn 31.500 migranten van Noord-Afrika aangekomen op Italiaans grondgebied. Geschat wordt dat vorig jaar zo’n 218.000 migranten de Middellandse Zee zijn overgestoken. Van dat aantal zijn 3.500 omgekomen bij de oversteek.

De migranten zijn naar verluidt overboord gevallen toen ze massaal de aandacht van een passerend koopvaardijschip probeerden te trekken. Hun boot begon vervolgens te kapseizen. De Maltese premier, Joseph Muscat, zegt dat reddingswerkers letterlijk proberen om mensen levend onder de drijvende doden in het water te vinden. Hij zegt dat er ongeveer 50 overlevenden zijn.

“Wat nu is gebeurd is van epische proporties. Als Europa, als de internationale gemeenschap nog steeds een oog dicht knijpen ... we zullen allemaal worden beoordeeld op dezelfde manier waarop de geschiedenis van Europa heeft beoordeeld toen hij blind was voor de genocide van deze eeuw en de vorige eeuw, zegt Muscat."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April