Hydroponische telers van groenten bundelen zich
19 Apr 2015, 09:09
foto
Initiatiefnemers van de coöperatie om aan hydroponische tuinbouw te doen. Derde van rechts, Delano Ponit, voorzitter. (Foto: René Gompers)


Een aantal van de personen dat aan ‘hydroponische’ tuinbouw doet, heeft zich verenigd in een coöperatie. Hydroponisch telen is het kweken van planten zonder aarde. Er wordt slechts gebruik gemaakt van water en een voedingsoplossing. De eerste bestuursleden van de coöperatie zijn zaterdagmorgen gekozen op het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij.

De Hydroponic Greenhouses Corporation Suriname (HGCS) is opgericht om de telers te verenigen en om deze vorm van telen te stimuleren, te ontwikkelen en meer bekendheid te geven. In Suriname zijn er meer dan veertig individuen en groepen die aan deze vorm van tuinbouw doen, deelt Delano Ponit, voorzitter van HGCS mee. “De meesten werken op kleine schaal, en eenieder doet het op zijn eigen manier. Wij willen lijn brengen in deze manier van produceren.”

In Suriname wordt er overwegend sla, kaisoi, kailan, paksoi, tomaten, paprika en soepgroenten hydroponisch geproduceerd. “Er is niet veel ruimte nodig bij dit systeem”, legt Ponit uit. “Het voeden van de planten is optimaal en 100 procent gegarandeerd. Bij traditioneel planten verdwijnt een deel van de voeding in de bodem. De plantjes groeien sneller en de kwaliteit is hoger. Alles gebeurt in een kast, de plantjes groeien in pvc buizen, het is allemaal netjes en schoon. Men heeft geen last van de felle zon of natte bodems of mieren.” Deze vorm van kweken geniet veel belangstelling van jongeren, geeft Ponit aan.

Er hebben zich al 23 telers aangemeld bij de coöperatie. Het bestuur zal later uitgebreid worden naar vijf personen, deelt Ponit mee. Tot nu zijn alleen de voorzitter, de penningmeester en de secretaris gekozen. De vereniging wil een hechte relatie aangaan met LVV. “Dit valt onder landbouw en is een moderne manier van voedsel produceren”, merkt Ponit op. “Wij zullen ingang zoeken bij het ministerie. Dit moet verder ontwikkeld worden voor Suriname.”

René Gompers
Advertenties