APS trekt ook aan de bel bij de president
19 Apr 2015, 05:50
foto
De Amazone Partij Suriname bij de indiening van de kandidatenlijsten bij het hoofdstembureau Paramaribo. (Foto: René Gompers)


Van de Amazone Partij Suriname (APS) zijn in Paramaribo vijf kandidaten geschrapt. Het gaat om één kandidaat voor De Nationale Assemblee en vier voor de ressortraad. Dit komt door een haperende computerapplicatie van Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het verzuim van het hoofdstembureau om de partij te attenderen op de fouten in de lijsten, meent APS-voorzitter René Artist. De partij gaat in beroep bij de president.

Monique Ijssel is kandidaat op de lijst voor De Nationale Assemblee. Zij komt twee keer voor op dezelfde lijst, als Monique Ijssel en Monique Trameh. Zij is hierdoor van de lijst afgevoerd. “We hadden al aangegeven dat er een ‘glitch’ was in de applicatie van CHS”, deelt Artist mee. “Bij dit systeem hoef je alleen maar het identiteitsnummer van de persoon in te voeren en je krijgt alle relevante informatie. Maar op de een of andere manier kwam de naam van de laatste persoon op de lijst, Emile Trameh, elke keer terug bij de kandidaten. CHS is bekend met het probleem, ik snap niet waarom men het toch heeft afgewezen.”

Bij de ressortraad-kandidaten gaat het om het ontbreken van de bewilligingsformulieren. Artist is nog steeds verbaasd hierover. “Ik weet honderd procent zeker dat we alles hebben ingeleverd. En ook al hadden we het niet ingeleverd, waarom heeft men ons dat niet meegedeeld bij het verstrekken van het deurwaardersexploot. Er is ons helemaal niets gemeld. We zijn pas op de laatste zitting ermee geconfronteerd.”

In Marowijne is er ook een kandidaat op ressortniveau geschrapt van de lijst. De persoon kwam ook op de lijst voor van de Alternatieve Combinatie. “Daar kunnen wij niets aan doen”, zegt Artist. “We kunnen alleen maar met de persoon praten en vragen wat er gebeurd is.” De brief om in beroep te gaan is al opgesteld. Deze wordt door een jurist bijgewerkt, deelt Artist mee.

René Gompers
Advertenties