Santokhi: Peilingen positief gebruiken en harder werken
18 Apr 2015, 22:33
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) neemt de uitkomst van de twee lokale peilingen gedaan door IDOS en Nikos en de derde van de Nederlandse enquêteur Maurice de Hond heel serieus. Dat V7 in alle drie peilingen het aflegt tegen de NDP van Desi Bouterse, is voor VHP-voorzitter Chan Santokhi juist aanleiding om harder te gaan werken, om bij de stembusgang op 25 mei een ander resultaat te krijgen.

“We moeten de peilingen serieus nemen, het positieve eruit halen en gebruiken om harder te gaan werken aan onze doel om regeermacht te krijgen”, zegt de leider van de oranje partij aan Starnieuws. Hij wijst er op dat het de eerste keer is dat peilingen tegelijkertijd de sterkte van de partijen meten maar ook prognoses doen. Belangrijk voor de VHP-voorman en coördinator van V7 is dat steeds wordt aangegeven dat er een grote groep zwevende kiezers is van tussen de 35 en 40 procent. Het zal die groep kiezers zijn die volgens hem het verschil zal uitmaken en de definitieve uitslag gaan beïnvloeden.

Santokhi legt uit dat in de peilingen de NDP een sterkte heeft van 35 procent en V7 goed is voor 25 procent. “In alle drie peilingen zien we dat de NDP op die sterkte blijft en niet verder groeit. Die groei gaat bij ons plaatsvinden. Ik verwacht niet dat de NDP groter wordt dan ze nu is. Daarnaast heb ik de volle overtuiging dat de paarse vlaggen die overal te zien zijn een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid. Veel mensen die ik spreek op onze meet the people tochten, zeggen dat ze om de een of andere redenen die paarse vlag laten staan, maar dat niet de vlag zal stemmen maar hun hart”, legt Santokhi uit.

Vergelijking
Mede naar aanleiding van de uitkomst van de peilingen is in V7 verband besloten te beginnen met de 'wakka' in verschillende buurten. Santokhi zegt dat gebleken is, dat veel mensen verward zijn door al die combinaties en politieke partijen die in naam ook al op elkaar lijken. Met de loop wil de combinatie zich duidelijker presenteren en zich bekend maken bij de mensen. De politicus voorspelt dat de verassing na 25 mei groot zal zijn.

Santokhi maakt een vergelijking met de Amerikaanse president, Barack Obama die tijdens de laatste Amerikaanse verkiezingen een achterstand, vier weken voor de verkiezingen heeft weten om te zetten in zijn voordeel. “De achterstand die we nu hebben, geeft nieuwe energie om harder te werken. Ik zie heel wat personen die aan de kantlijn staan zoals Richard Kalloe en Radjen Kisoensingh, die uiteindelijk de keus gaan maken voor V7. Daar horen veel ondernemers bij”, zegt Santokhi. Hij is overigens bereid een publiek debat aan te gaan met Desi Bouterse van de NDP. “Ik heb dat al toegezegd aan twee organisaties. Alleen heb ik de voorwaarde gesteld dat als ik als voorzitter kom ook de voorzitter van de andere kant moet komen anders heeft het geen zin”, zegt Santokhi.

Wilfred Leeuwin
Advertenties