Bezorgde Asabina hekelt beleid rond babyvoeding
19 Apr 2015, 02:02
foto


Assembleelid Ronny Asabina (BEP) vindt het ongehoord dat zonder vooraf de samenleving te informeren, er geen gesubsidieerde babyvoeding verkrijgbaar is. Het gaat om een abrupt besluit, zonder enige studie vooraf. "De naakte waarheid is dat baby’s en zuigelingen overgelaten worden aan de grillen en willekeur van het vrije marktmechanisme. Want blikvoeding voor baby’s en zuigelingen uitsluitend tegen marktprijs beschikbaar stellen, betekent een verhoging van meer dan 230% in de kustvlakte en in het binnenland van meer dan 300%. Dit is bijzonder zorgelijk, gezien het feit dat het tarief voor heel veel ouders en verzorgers onbetaalbaar is", zegt Asabina aan Starnieuws.

De politicus vindt dat met deze beslissing het binnenland weer het stiefkind is van het beleid van de regering. Het binnenland wordt in alle opzichten het hardst getroffen met deze maatregel, meent Asabina. "Algemeen bekend is dat heel veel kwetsbaren, in denk hierbij aan eenoudergezinnen, landgenoten die afhankelijk zijn van sociale voorzieningen, woonachtig zijn in het achterland. Komt nog bij kijken dat wij hier praten over babyrijke gebieden. Ik blijf erbij dat baby’s en zuigelingen niet sociaal kunnen worden uitgesloten en gediscrimineerd. Dit is een groot onrecht. Ik hou mijn hart vast voor het binnenland, mede als wij in acht nemen dat de inspectie van winkelzaken en prijzen heel veel te wensen overlaat. In het binnenland vindt inspectie incidenteel en dus niet regelmatig plaats. Het is meer regel dan uitzondering dat vervallen producten op de schappen voorkomen en zulks kan de volksgezondheid in gevaar brengen', stelt Asabina.

Extra inkomsten
Het Assembleelid brengt de samenleving in herinnering dat de regering in het eerste kwartaal van 2011 gedurfde, drastische en fundamentele economische maatregelen heeft doorgevoerd. Als onderdeel van de uitvoering van het structureel verbeteringsprogramma is er een koersaanpassing van 25% doorgevoerd. Deze maatregel zou op jaarbasis SRD 110 miljoen aan extra inkomsten moeten opleveren. Met de herinvoering van de motorrijtuigenbelasting, zou jaarlijks minstens SRD 234 miljoen worden geïnd, de verhoging van de casinobelasting SRD 15 miljoen extra, verhoging van accijns op alcohol met 50% zou SRD 3.2 miljoen en tabak zou SRD 35 miljoen opleveren. "Wat wij ook niet over het hoofd moeten zien is de verhoging van de governmenttake met ruim 50 cent, die in het eerste jaar niet minder dan SRD 31 miljoen heeft opgeleverd".

De kostenverhogingen gaan volgens Asabina hand in hand met kostenverlichtende maatregelen in de sociale sfeer. Een hiervan zou zijn de subsidie van babymelk, want de marktprijs van babyvoeding is door de verhoging van de governmenttake en de devaluatie drastisch omhoog gegaan. "Als wij de balans opmaken merken wij dat de regering niet alleen het parlement, maar de totale bevolking heeft belazerd en beetgenomen. De regering heeft woordbreuk gepleegd. De overheid verdient ruim SRD 1.70 aan govermenttake per elke verkochte liter benzine, ongeacht de hoogte van de prijs. In een poging de reputatie en dus het gezicht van de regering enigszins te redden, komt men de samenleving voorhouden dat gesubsidieerde babyvoeding voor een maand is gegarandeerd. Behoorlijk en goed bestuur brengen met zich mee dat het beleid transparant en voorspelbaar moet zijn. Een regering mag geen zig-zag beleid aan de samenleving voorhouden, maar hoop en vertrouwen bieden aan het volk", stelt Asabina.

Niet correct gehandeld
De BEP-topper blijft erbij dat een gezonde uitvoering van een sociaal beleid gedoemd is te mislukken als baby en zuigelingen worden gediscrimineerd en sociaal worden uitgesloten. "Het is vreselijk jammer en het doet pijn dat zuigelingen en baby’s tussen wal en schip dreigen te raken. Ik ben van mening dat inkrimping op en of afschaffing van betaalbare babyvoeding nooit betiteld kan worden als besparing. De regering heeft niet gehandeld in het publieke belang",

Wanneer het gaat om besluiten die fundamentele en grote consequenties hebben voor het sociaal maatschappelijk leven, voor de kwaliteit van het leven, moet het parlement tenminste inspraak hebben, vindt Asabina. "Het besluit is immoreel, oneerlijk, onverstandig, onverantwoord en onacceptabel. Wij mogen geen voedingsbodem creëren voor een significante bedreiging van de gezondheid onder zuigelingen en baby’s. Zuigelingen mogen de juiste zorg waaronder voldoende en kwalitatieve voeding nooit ontberen. Zuigelingen moeten energierijk eten, want de WHO heeft aangegeven dat kinderen in de eerste levensjaren die chronisch ondervoed raken lichamelijke en geestelijke achterstanden oplopen of overlijden.
De regering moet babyvoeding blijven subsidiëren, anders moet men de lastenverhogende maatregelen terugdraaien, waaronder de unificatie van de wisselkoers en de verhoging van de governmenttake", betoogt Asabina.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April