Kritische noten bij bevordering douaniers
18 Apr 2015, 00:42
foto
Minister Andy Rusland bezig met aanpassen van de rang van adjunct inspecteur Andy Truideman. (Foto: Carlos Helberg)


Ruim 80 douaneambtenaren zijn bevorderd in een naast hogere rang. Minister Andy Rusland van Financiën gaf de groep de gebruikelijke felicitaties voor de verrichte werkzaamheden. Echter riep hij hen ook op om er harder tegen aan te gaan en meer rendement te halen uit het systeem van belastinginning voor de Staat. Hoofdinspecteur der Accijnzen, Ruben Mendonça, maande de handel aan de douaneambtenaren niet in de verleiding te brengen om ontoelaatbare handelingen te plegen. Er blijken nieuwe tendensen van over- en onderfacturering en valse aangifte bij invoer te zijn.

“Het zou niet eerlijk zijn van mij als ik hier alleen mooie dingen zou zeggen, ik denk dat we beseffen dat het niet voor de volle honderd procent gaat binnen de douanedienst”, zei de minister. Als er naar de cijfers gekeken wordt, is het duidelijk dat er meer uit het systeem gehaald kan worden. Vanaf deze week is de douane gestart met een intensief onderzoek, om de inkomsten die de Staat toekomen, alsnog te innen. "Tegen importeurs die zich schuldig maken aan overtredingen, zal serieus worden opgetreden. Boetes en sancties zullen niet uitblijven”, stelde Mendonça in het vooruitzicht.

Andy Truideman is de hoogste douaneambtenaar in rang die werd bevorderd. Hij is adjunct inspecteur geworden en behoort hiermee tot het management. Volgens de voorzitter van de vakbond, Romeo Chin a Loi, is de bond op pad gegaan om deze bevorderingen tot stand te brengen, omdat ze te lang op zich lieten wachten. De inzet was om in deze regeerperiode deze kwestie af te handelen. “We hebben hier meer dan 80 man, wanneer er een regelmaat is, krijg je niet zulke grote groepen”, merkte de vakbondsleider op. Hij gaf aan dat activiteiten zoals deze het imago van het korps dat vaker negatief wordt belicht, helpen verfraaien.

Tony van Dijk, directeur van de Belastingen, deelde mee dat op 4 mei er een gedragscode voor de hele belastingdienst in werking treedt. “In de code komt naar voren, onze verantwoordelijkheden naar de organisatie toe, onze verantwoordelijkheden naar elkaar toe en onze verantwoordelijkheden naar de belastingplichtigen toe”, zei Van Dijk.

Carlos Helberg
Advertenties