Drie organisaties op studiereis naar Nederland
18 Apr 2015, 21:02
foto
Vincent Monkau van Unu Pikin Fietsen bezig met een leerling. (Foto: Stg. Unu Pikin)


Afgevaardigden van drie organisaties gaan van half april tot begin mei voor het project Tools4Change op reis naar Nederland. Vincent Monkau van Unu Pikin Fietsen en Etto Paulus van Fietsen in Suriname gaan 2 weken op studiereis. De heren krijgen les in rolstoelreparatie, lopen stage in een fietsenwinkel en brengen bezoeken aan fietsdepots en sociale werkplaatsen. De derde partner, Saliema Jahangier van de Mr Huberstichting, is al in Nederland.

Tools4Change wordt gefinancierd uit de Twinningfaciliteit (UTSN). Dit Nederlandse fonds richt zich op samenwerking en uitwisseling tussen Nederlandse en Surinaamse organisaties. De Mr Huberstichting en Stichting Unu Pikin uit Paramaribo en de Wingroep uit Nieuw Nickerie werken samen met de sociale werkplaats van Betuwe Wereldwijd uit Culemborg, Nederland. Het project is gericht op de versterking van de fiets- en rolstoelreparatie van de verschillende organisaties en heeft te maken met techniek, marketing en de begeleiding van kwetsbare mensen.

De Mr Huberstichting biedt opvang aan jonge mensen met een beperking en heeft een rolstoelafdeling, waar mensen hun rolstoel kunnen laten repareren of een kunnen aanschaffen. Saliema Jahangier, directeur van de Mr Huberstichting is al in Nederland voor haar werkbezoek. Zij heeft contacten met organisaties die opvang bieden en zich bezig houden met rolstoeltechniek.

Fietsen in Suriname heeft in Nieuw-Nickerie in samenwerking met de Wingroep een fietsreparatiewerkplaats, waar leerlingen van de VSO Monkouschool worden opgeleid tot fietsenmaker. Paulus hoopt in Nederland veel te leren over rolstoelreparatie, zodat dit een nieuwe service wordt van de locatie in Nieuw Nickerie.

Unu Pikin Fietsen is de fietsenwerkplaats van Stichting Unu Pikin. Deze stichting runt een sociale werkplaats waar arbeid, stage en dagbesteding wordt geboden aan mensen met een beperking. De fietsenafdeling met verkoop en reparatie wordt geleid door Monkau. Voor hem is het de eerste keer dat hij een reis buiten Suriname gaat maken. Monkau: “Ik kijk er naar uit om te zien hoe de fietsenwerkplaatsen in Nederland werken. Natuurlijk kunnen we niet alles overnemen, maar ik verwacht toch met goede ideeën terug te komen. Bijvoorbeeld over hoe we het gebruik van de fiets kunnen promoten!”
Advertenties