Vredige verkiezingen, een vredige samenleving
18 Apr 2015, 09:05
foto


Een zaak van ons allemaal
Suriname is in vele opzichten een land met vele kleuren die rustgevend naast elkaar prijken. Dit is één van onze charmes. Ook in aanloop naar en tijdens de algemene, vrije en geheime verkiezingen is deze niet-vanzelfsprekende éénheid in verscheidenheid duidelijk zichtbaar. Vele burgers van alle etniciteiten, lagen van de bevolking en met verschillende ontwikkelingsvisies gestoken in de kleurrijke tenues van de verschillende politieke partijen, maken vredig hun gang naar de stembus. De verkiezingen zijn ook een moment waarop de rust in onze samenleving dreigt te worden verstoord door het ondoordacht handelen van sommige campagnevoerders en aanhangers. Wij vragen dat deze personen tot inkeer komen.

Wat merken wij van de campagnes?
De volgende verkiezingen vinden plaats op 25 mei 2015. De verkiezingsmachines van de verschillende politieke partijen en combinaties werken al op volle toeren. Op allerhande manieren proberen de partijen en combinaties de kiezers aan hun zij te krijgen. De massameetings, huis-aan-huis bezoeken, radio- en tv-programma’s, vlaggen, pamfletten, artikelen enzovoort, u ontkomt er niet aan.

Met deze stelselmatige propaganda voor een partij of kandidaat die deelneemt aan de verkiezingen is er niets mis. Althans, als de boodschap vanuit de partij of de kandidaat zich richt op de voor de samenleving relevante vraagstukken en uitdagingen en de voorgestelde oplossingen. Wij merken echter dat sommige campagnevoerders en aanhangers zich overgeven aan onder andere het smijten met modder en zelfs zaaien van haat.

Wat is het gevaar van deze wijze van campagnevoering?
Deze donkere kant van de verkiezingscampagne dreigt onze vredige samenleving uit balans te halen. Velen maken namelijk de fout te denken dat onze bromtji djari vanzelfsprekend is. Dat onze hele diverse samenleving zo vredig is, is gekomen door het besef decennia terug, dat wij op elkaar zijn aangewezen. De toekomst die wij voor onszelf en onze kinderen willen, moeten wij zelf creëren. De bloementuin is ook het resultaat van het feit dat wij bepaalde universele normen en waarden met elkaar delen.

Bepaalde uitingen door vooraanstaande personen, zij het campagnevoerders of aanhangers, tijdens de verkiezingen schijnen rechtstreeks in te druisen tegen dat wat ons bindt. Voor hen schijnt het adagium te zijn: “Het doel heiligt de middelen.”. Dit is zeer gevaarlijk.

Jeugdigen en jongeren zijn ook deel van deze samenleving en volgen de campagnes ook. Deze groep wordt de afgelopen jaren ook actief ingezet in de campagnevoering. Zij maken de negatieve campagnevoering dus van heel dichtbij mee. Welke boodschap krijgen zij steeds hierdoor, dat alles is toegestaan in de drang naar persoonlijke welvaart?! Wij vergeten dat wij zullen zaaien wat wij oogsten, of is dit nu niet al het geval?

Uiteraard kunnen niet alleen jeugdigen en jongeren worden beïnvloed, maar ook ouderen. Nu al is te merken hoe bepaalde personen zich in het openbaar, via onder andere praatprogramma’s en artikelen, op grove wijze uiten over anderen, zonder rekening te houden met de algemene omgangsregels. Nu is het zo dat deze uitingen zich niet alleen rond de verkiezingen voordoen. Het is echter wel zo dat deze grove uitingen rond de verkiezingen niet alleen verergeren en toenemen, maar ook worden gedaan door personen met een achterban of kijkers- en/of luisterpubliek. Dit zijn personen die dus een zekere mate van invloed kunnen uitoefenen op anderen.

Gelukkig hebben deze grove uitingen nooit geleid tot dwaze handelingen van groepen personen op landelijk niveau. Wij geloven dat dit komt door het incasseringsvermogen en het gezonde verstand van de Surinaamse samenleving. Het kan echter wel mis gaan, net zoals in andere landen. Bij een perfect storm kan het incasseringsvermogen en het gezond verstand van bepaalde personen zodanig op de proef worden gesteld, dat zij handelingen plegen die zij anders niet hadden gepleegd. En als de geest eenmaal uit de fles is, is hij moeilijk weer in te krijgen.

Dit is de reden waarom ook u zich ernstig zorgen moet maken om het klimaat dat wordt geschapen door verschillende politici en aanhangers. Sommige personen hebben zich eerder al uitgesproken tegen de grove wijze waarop campagnevoerders en aanhangers zich uiten.

Wat gaan wij hiertegen doen en wat is onze boodschap?
Het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo zal zich samen met anderen inzetten om de uitingen die onze vredige samenleving bedreigen een halt toe te roepen.

Het probleem wordt veroorzaakt door bepaald gedrag van bepaalde personen en kan uiteindelijk alleen door diezelfde personen achterwege worden gelaten. Wij doen dan ook een beroep op alle campagnevoerders en aanhangers om goed na te denken over hun (openbare) uitingen en na te gaan of die bijdragen aan een vredige samenleving of het tegenovergestelde hiervan.

Wij doen ook een beroep op de leiders van de campagnes en die binnen de politieke organisaties om actie te ondernemen tegen uitingen die onze vredige samenleving dreigen te verstoren. Help hen die zich hieraan schuldig maken tot inkeer te komen. Als dit niet lukt, wordt gevraagd hen geen ruimte/platform te bieden om met modder te smijten en/of met haat te zaaien.

Eenieder kan een bijdrage leveren. Wij doen daarom ook een beroep op alle burgers van dit land om zich op hun eigen wijze uit te laten over de grove uitingen. Laten wij een krachtige boodschap zenden aan politieke partijen, politici, campagnevoerders en aanhangers dat wij uitingen die onze vredige samenleving bedreigen niet accepteren.

Dit artikel is niet bedoeld om personen tot vijanden te maken. Wij allemaal maken fouten, de mens is niet volmaakt. Laten wij dit echter niet als excuus gebruiken, maar als inspiratie om ons handelen steeds goed af te wegen. Laten wij steeds nadenken over de mogelijke gevolgen van ons handelen. Wij doen dit beroep op hen die zich schuldig maken aan de in dit artikel besproken grove uitingen omdat wij ervan overtuigd zijn dat eenieder kan veranderen in positieve zin.

Laat het zo zijn dat wij vredige verkiezingen en een vredige samenleving (blijven) hebben, mede dankzij, en niet ondanks u.


De Commissie Justitia et Pax,
namens deze, de voorzitter,
mgr. W. De Bekker

Noot: De Surinaamse Commissie Justitia et Pax is de arm van het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo dat zich richt op sociaal-maatschappelijke vraagstukken tegen de achtergrond van de sociale leer. De sociale leer is een verzameling grondbeginselen over de door de kerk voorgestelde goede samenleving (www.rkk.nl). Deze leer doet een appel op alle gelovigen, en nog breder, op alle personen van goede wil die zich willen inzetten voor een wereld waarin er respect is voor de menselijke waardigheid en waarin gestreefd wordt naar solidariteit, gerechtigheid en het algemeen welzijn van eenieder (www.rkkerk.nl)
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April