Verdachten criminele organisatie veroordeeld
18 Apr 2015, 17:42
foto


Zes mannen die werden verdacht van deelname aan een criminele organisatie zijn veroordeeld. Vier van hen kregen een celstraf van twee jaar en een boete van SRD 5000 of gelijkgesteld aan een hechtenis van zes maanden opgelegd. De vijfde persoon kwam ervan af met een celstraf van twee jaar zonder boete. Een zesde man kreeg een jaar celstraf voor medeplichtigheid aan twee inbraken en een beroving in Wanica. Bij de vijfde en zesde verdachte is deelname aan een criminele organisatie niet bewezen.

De veroordeelden hadden diverse inbraken gepleegd en hebben slachtoffers beroofd van hun voertuigen. Het Openbaar Ministerie had tegen elk van deze verdachten een celstraf van vier jaar geëist. Rechter Dinesh Sewrattan merkte op dat één van de zes mannen de organisator achter de criminele organisatie was. Echter kon de kantonrechter geen hogere straffen opleggen aan deze man, omdat er een psychologische rapport over hem was, waarmee hij rekening moest houden.

Raadsman Irvin Kanhai die één van de verdachten bijstond, had aangevoerd dat het onderzoek nietig moest worden verklaard. Volgens de raadsman mag een rechter die enig onderzoek heeft verricht als rechter-commissaris (rc) in een zaak deze niet op de zitting behandelen. De rechter verwierp dit verweer en merkte op dat de beslissing is genomen op basis van het politionele onderzoek. Ook zou de raadsman dat verzoek bij een hogere rechter moeten doen, omdat het onderzoek alleen door een hogere rechter kan worden getoetst. De rechter vervolgde door te stellen dat hij als rc het verzoek tot invrijheidstelling van één van de verdachten had afgewezen. Daarnaast wordt het onderzoek dat wordt verricht door de rc niet als enig onderzoek beschouwd. Kanhai had gevraagd om het requisitoir van de officier nietig te verklaren. De kantonrechter vond dat dit geen wettelijke basis heeft.

De verdachte die een jaar celstraf kreeg, werd bijgestaan door raadsman Gregory Sitaram. De advocaat zegt aan Starnieuws dat deelname aan criminele organisatie bij zijn cliënt niet is bewezen. “ Bij deelname aan een criminele organisatie moet bewezen worden dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan twee of meer strafbare feiten. Bij mijn cliënt is medeplichtigheid aan twee inbraken en een beroving bewezen geacht. Uit artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht blijkt het volgende: Er moet sprake zijn van deelname aan een samenwerkingsverband van twee of meer personen met een zekere duurzaamheid en structuur en een bepaalde organisatiegraad, dat tot doel heeft het plegen van misdrijven. Om iemand te kunnen aanmerken als deelnemer dient hij of zij tenminste een aandeel te hebben in dan wel ondersteuning te verlenen aan gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het oogmerk van die organisatie . Medeplegen is niet bewezen bij deze veroordeelde, zegt de raadsman. De advocaten Oscar Koulen en Shefani Amirkhan vroegen om strafvermindering voor hun cliënten.


Wanita Ramnath
Advertenties