Stralende gezichten bij uitreiking grondpapieren
17 Apr 2015, 00:00
foto
Een gelukkige die haar grondpapieren in ontvangst mocht nemen uit handen van minister Steven Relyveld. (Foto: René Gompers)


Stralende gezichten en gelach. Er is blijdschap op Domburg. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer (RGB) heeft donderdagmiddag aan 375 personen gronddocumenten afgegeven op Houttuin in Wanica. RGB-minister Steven Relyveld drukt de mensen op het hart op te passen voor de ‘grondcriminelen’ en om de zaken na ontvangst van hun papieren zo snel mogelijk in orde te maken. “Anders is onze moeite en de uwe voor niets geweest. U heeft al zolang gewacht.”

“Geen slapeloze nachten meer. Geen vrees dat iemand onze erven inpikt. Nu hebben we zekerheid”, zijn enkele van de opmerkingen bij het in ontvangst nemen van de grondpapieren. Ramkoemar Narain vertelt dat hij meer dan vijftien paren schoenen heeft versleten om zijn zaken op orde te krijgen. “Vandaag is alles in orde. Ik ben zo blij.” De bewoners gaven aan dat ze tussen de tien en dertig jaren hebben gewacht op dit moment. De mensen uit de omgeving zijn dubbel blij. Eerder op de dag is het startsein gegeven voor de asfaltering van de Mahadjan Ram Adhinweg. Hierna werden op dezelfde plaats op de hoek van de Martin Luther King- en Adhinweg de documenten afgegeven.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) die ook wat beschikkingen heeft uitgedeeld, haalde aan dat zijn ministerie ook advies geeft bij gronduitgifte. “Ik werk sinds 2005 bij LVV. Ik heb zelf advies gegeven en getekend op stukken. Het verbaasde me dat toen ik onderdirecteur werd in 2011 ik dezelfde stukken ben tegengekomen.” Een paar van die gronden zijn ingepikt en er zijn huizen op gebouwd. “Mensen, nu hebt u uw gronden. Gebruikt u het alstublieft waarvoor u het hebt aangevraagd”, drukte Algoe zijn gehoor op het hart. Ga het niet zomaar verkopen of verkavelen. Als u komt om de bestemming te veranderen, gaat LVV u weigeren. We willen zoveel mogelijk vruchtbare grond hebben.”

Nog meer rondes
Relyveld heeft de aanwezigen uitgelegd wat zij moeten doen om zich eindelijk grondeigenaren te kunnen noemen. De mensen met een ‘toewijzing’, hebben vier maanden de tijd om de grond op hun naam over te schrijven. Wie een ‘goedkeuringsoverdracht’ heeft, moet binnen een jaar naar de notaris om een taxatie te verrichten voordat de overdracht plaatsvindt. De mensen met een ‘bereidverklaring’ hebben zes maanden om aan de gestelde vereisten te voldoen.

“We weten dat er mensen op de loer zijn die goed opletten wie wat gekregen heeft. Zij gaan u van alles vertellen om niets aan uw grond te doen totdat de termijnen verlopen zijn. Dus maakt u snel uw zaken in orde. Luistert u ook niet naar de kritiek van mensen die vinden dat de grondpapieren geen waarde hebben en dat deze geen ontwikkeling brengen. Diezelfde mensen gaan om uw stem komen vragen straks'. Relyveld deelde mee dat er nog meer rondes volgen van grondbeschikkingen afgeven. Alle zeven ressorten van Wanica zullen worden aangedaan. Dit district heeft het grootste aantal grondaanvragen.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April