Culinair team bereidt zich voor op Taste of the Caribbean
17 Apr 2015, 04:35
foto
Het Suriname Culinary Team.


Terwijl in het land de voorbereidingen en de campagnes van de algemene, vrije en geheime verkiezingen de media overheersen, is het Suriname Culinary Team zich rustig aan het voorbereiden op de Taste of The Caribbean 2015. Het team heeft al een aantal fundraising diners achter de rug. De laatste was afgelopen maandag waar weer genoten kon worden van de kookkunsten van de koks. Er zijn nog vier diners te gaan binnen anderhalve maand dus is het 'all hands on deck' voor het kook ensemble.

Het SCT bestaat uit bartender David Deul, de chefs Lorenzo Harper, Benedict Cataggatan, Gilbert Wirjomoenawi, junior-chefs: Algeray Ravenberg en Svaenny Soekotaroeno en pastry chef Xaviera Mijnhijmer. De koks zijn werkzaam bij onder meer Torarica, Spice Quest en Krasnapolsky dus ook geen onbekenden binnen de culinaire wereld. De coach is Jethro Wirht die al twee keer heeft meegedaan aan de Taste of The Caribbean en goud won op het onderdeel Chef of the Year.

Uitdaging
Volgens Harper wordt het team bij elke fundraising diner beter. De teamleden werken steeds beter met elkaar, leren elkaar vertrouwen en beginnen ook steeds meer hun techniek te verfijnen. “Nu zijn we op 85 procent, maar we werken naar 100% toe. Ik geloof er stellig in dat we op tijd ready zijn voor de wedstrijden.”

Xaviera Mijnhijmer vertelt dat het een grote uitdaging is geweest om één team te vormen. “Dit omdat we allemaal voor verschillende bedrijven werken en elkaar zelden of nooit zagen voorheen.”
Op weg naar de culinaire wedstrijden worden de teamleden ook bijgestaan door doorgewinterde chef-koks Michael Hermelijn, Patrick Woei en Stein Hoogdorp. Ook het oude team bestaande uit Sherwin Alexander en Michel Blackson is beschikbaar, zodra er een beroep op hen wordt gedaan.

Wat dit team anders maakt dan het vorige is de kalme manier van voorbereidingen. Waar het vorige tegen dit tijdstip genoeg ruchtbaarheid had gegeven aan de zaak dat zelf de regering er notitie van moest nemen, is dit team hun benadering om rustig hun zelfvertrouwen op te bouwen en dan aan te geven klaar te zijn om te strijden. Niets mis mee, maar de samenleving moet nu wel weten dat de chefs 'warm' lopen.

Taste of the Caribbean 2015
Het internationale evenement bestaat uit verschillende categorieën. Team competitie, individuele beef & seafood en cheese cake competities, en bartender competitie. Het is de bedoeling dat het Surinaamse team deelneemt aan alle wedstrijden. Behalve dat het voor het team een eer is om op zo'n groot evenement te staan en Suriname te mogen vertegenwoordigen, krijgen de chefs bij goede prestaties medailles en mogen zij opscheppen over hun verdiensten.

Terwijl de koks hun deel doen, is de Suriname Chefs Association hard bezig de nodige financiën bij elkaar te sprokkelen voor hun deelname. Er is wat sponsoring gekregen, maar het team heeft voor de reis, verblijf, boodschappen, vervoer bijkans 35000 euro nodig. Vandaar het fundraisingskarakter van de diners.

Jill Landburg
Advertenties