Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 247
12 Apr 2015, 22:00
foto
Randjiv Sunderpersadlall, schaduwkandidaat VHP Wanica. (Foto: Leroy Troon)


“Hebben jullie dat gelezen? Een of andere schaduwkandidaat, een aankomend doktertje, heeft mijn voorzitter een ganja-rokende demonenkoning genoemd. Is dat de manier hoe jullie jongeren leren om politiek te bedrijven?”
“Ach mang, doe nou opeens niet zo overgevoelig. Jullie voorzitter heeft toch in het verleden zelf de trend gezet door politieke tegenstanders te verwijzen naar de hobbelstoel en geadviseerd tomaten te planten, een andere had als slaapgrage een pyjama aan en anderen werden Lord Shorty, Schoonheidskoningin en Boskabouter genoemd?”
“Dat was satirisch, daar kon je nog om lachen, maar dit is beledigend en valselijk insinuerend. En mijn voorzitter is tevens president van het land. Wat voor respect leer je jongeren voor de leiding van het land hebben?”
“Komt ervan als men in dit land allerlei petten op wil hebben: partijvoorzitter, geestelijk voorganger, roerganger en voorzanger, president, politiek campaigner en ga zo voort.”
“En pas bij navraag komt jouw Oranje-voorzitter met een goedkope belofte dat hij corrigerend zal optreden. Dat had ter plekke moeten gebeuren.”
“Ik vind die jongeman gelijk hebben; Ravan en Kumbhakaran moeten vernietigd worden.”
“Wie bedoelde die schaduw-kandidaat met Koembhakaran?”
“Lonneman, de geel-zwarte dollarstrooier.”
“En wat zal deze oranje medicus-propagandist voor een gezicht trekken als na de verkiezingen zijn zelfde oranjepartij een coalitie aangaat met de paarse Ravan en de geel-zwarte Koembabraker of hoe die figuur ook heet?”
“Wat? Dati no kan. Als dat gebeurt, boek ik een enkele reis Schiphol en ik ben weg. Dat is te erg.”
“Waarom windt hij zich op? Is z’n whisky in water veranderd?”
“Nee, dan zou hij z’n tanden in zijn glas gezet hebben. Hij griezelt bij de gedachte dat Oranje, Paars en Geel-Zwart een coalitie zullen vormen.”
“Onmogelijk. Nooit no kang. Kijk hoe de oranje Sharmila Vrouwsaram en de geel-zwarte Belvoort met elkaar overhoop liggen.”
“Kan je in dit geval liever niet zeggen: overhoop staan of lopen en niet liggen? Mijn hemel, ik wil ze zelfs in m’n belabberdste fantasieën niet zo zien.”
“Als de presidenten van de USA en Cuba elkaar na 50 jaar de handen kunnen schudden en zien dat ze er beiden beter aan toe zijn als ze samenwerken, wat is dan de dorpsruzie tussen Lady-met-het-rokje en Magere Hein, de babbelaar?”
“Inderdaad, misschien is dit: wie men liefheeft, kastijdt men.”
“In ons geval: ....bestrijdt men.”
“Mijn oranjepartij zal niet uit V-7 treden om met Paars samen te werken, echt niet.”
“Nee, jullie blijven voor de zoveelste keer de stemmenleverancier voor zwakke partners.”
“Praat geen nonsens, kom met bewijzen.”
“De Groenen hebben binnen V-7 in Paramaribo de lijsttrekker, die komt zeker binnen dankzij de gezamenlijke V-7 stemmen. De groenen hebben ook plaats nummer vijf en zes, die komen waarschijnlijk ook binnen dankzij de gezamenlijke stemmen. En wat voor advies geeft de groene partijvoorzitter aan de groene achterban?”
“Stem frontaal, Surinamers allemaal....”
“Sjaak, allesbehalve zingen. Dus mogelijk drie groene kandidaten komen binnen op gezamenlijke stemmen van V-7, vooral van VHP-stemmen. En dan?”
“Dan adviseert de groene voorzitter alle groene stemmers in Paramaribo om massaal op die Douane ex-journalist Verdelgt te stemmen, die ergens beneden staat zodat die op voorkeur binnenkomt. Schitterende strategie, toch?”
“Inderdaad, maar dat getuigt toch niet van collegialiteit, van eenheid binnen die V-7.”
“Dit is niets nieuws, want de Oranjen hebben toentertijd Marijke Ogri Meid in Wanica toch ook van onderen bij voorkeur binnengehaald?”
“En Paul Pienter gaat hetzelfde in Commewijne geloof ik ook doen.”
“Vele VHP-kiezers hebben door hoe anderen op hun stemmen binnen zullen komen, maar hebben niet de mentaliteit om daar openlijk over te klagen, dus gaan ze uit stil protest maar rustig op Paars stemmen. Klarie.”
“Wat wil je hiermee zeggen?”
“Dat die V-7 als los zand bij elkaar zit en na de verkiezing simpeltjes uit elkaar kan vallen.”
“Ach kom, wat een onzin, ze zullen bij elkaar blijven door dik en dun om de ganja rokende Raven en die Koembabraker te vernietigen.”
“Wat een grote grap. Uit alle peilingen blijkt dat de Paarse partij als grootste uit de bus zal komen.”
“Kijk, je bent een echt goede paarse propagandist. Hoeveel krijg je?”
“Ach man L%&*L nou even niet, wil je. Ik zie Paars zeker 20 zetels halen, en als V-7 zo doorgaat met slechte, ouderwetse, achterhaalde kos’kosi-politiek te voeren, haalt Paars misschien zelfs de 23 zetels. Lonneman met z’n zwart-gele Hummer haalt zeker 4, waarschijnlijk 5 en misschien zelfs 6 zetels. In dat geval heeft Paars met Geel-zwart al een regeerbare meerderheid.”
“Ja, maar nog geen president.”
“Nou, dan hebben ze een coalitiepartner met vijf tot zeven zetels hooguit nodig om die tweederde in DNA te halen om de president daar te kiezen.”
”Maar stel dat de Oranjepartij losgeweekt wordt uit V-7, dan zal dat alleen kunnen als zij de presidentskandidaat mogen voordragen.”
“Geen probleem voor Baas Paars. Hij geeft Pres weg, neemt VeePee en alle belangrijke ministerszetels en Lonneman krijgt DNA. Dan is de grote koek toch mooi verdeeld?”
“Jasses, wat een koehandel wordt dat weer boven onze hoofden heen.”
“Maar slimme Paul heeft daarop ingespeeld door de ressort- en distriktsraden als V-7 te blokken. Volgens zijn berekening haalt V-7 daar de meerderheid.”
“Ten eerste is het echt niet zo zeker dat dat gebeurt en als het gebeurt, wie garandeert hem dat tenminste 500 VVV-leden op de V-7 kandidaat zullen stemmen?”
“En de grote vraag wordt dan: wie wordt pres en wie Veepee-kandidaat?”
“Chan en Paul, natuurlijk.”
“Mijn hemel, the Bad and the Ugly! But were’s the Good?”
“En hoe gaat de V-7 president een regering samenstellen die steunt op een stabiele meerderheid?”
“Door Lonneman naar hun kant over te halen.”
“Die zal dan de sterren van de hemel bij V-7 eisen.”
“Maar stel dat Paars in z’n eentje 23 zetels haalt, dat zou best kunnen, dan kan een V-7 coalitie, aangevuld met ABOP en DOE hooguit op 28 zetels komen. En stel dat de wit-zwarten, DOE dus, op twee zetels komen, is zo een V-7 coalitie zo chantabel als maar wat. Zowat elke partij daarbinnen kan de coalitie z’n parlementaire meerderheid kosten.”
“Dit wordt nog mooier als Paars 24 zetels haalt.”
“Dit zijn allemaal alcoholische speculaties, heren. Ik zeg: V-7 haalt met gemak in z’n eentje 28 zetels.”
“Geef hem niets meer te drinken, hij geeft PING straks nog vijf zetels.”
“Ik ben wel blij dat de autoriteiten van het hoofdstembureau keihard streng zijn en op alle zaken letten. Dan leren die politieke partijen op tijd zijn, zich aan afspraken te houden en de regels goed navolgen. Anders: niet meedoen.”
“En een heel goede maatregel bij het stemmen is het weghalen van die stomme gordijntjes van die stemhokjes. Goed zo. Geen gefotografeer en andere onheuse toestanden meer in dat hokje.”
“En ook heel goed is dat de foto’s bij de kandidaten op de stembiljetten komen. Dan ziet men ook op wie men stemt.”
“En men moet in de krant op een hele pagina een voorbeeld van de stembiljetten afdrukken. Laat een ieder zien hoe zo een stembiljet eruitziet. Is veel goedkoper dan apart tienduizenden voorbeeld-stembiljetten te drukken; plus die komen niet op tijd bij een ieder terecht.”
“Laten wij dan hier een voorbeeld verkiezingsrondje drinken. Heren proost.”

Rappa
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March