Surinaamse schaaksters winnen 4x goud op Barbados
07 Apr 2015, 17:30
De Surinaamse Schaakdelegatie op Barbados.

De Surinaamse schaakdelegatie heeft 4 gouden medailles in de wacht kunnen slepen tijdens de 4e editie van de Carifta Chess Games op Barbados. Naast de 4 gouden medailles zijn er 2 zilveren medailles en 1 bronzen medaille veroverd tijdens dit internationaal schaakevenement. De Surinaamse Schaakbond was met 9 jeugdschakers vertegenwoordigd tijdens dit toernooi.

Delegatieleider Rudie Tjong Tjin Joe laat via zijn blog weten dat Suriname als team op de tweede plek is geëindigd in de teamcategorie net achter gastland Barbados. Dit komt doordat het gastland met veel meer spelers heeft deelgenomen en logischerwijs meer punten kon vergaren.

Opmerkelijk is dat alle gouden medailles door dames zijn gewonnen. Hierdoor heeft de Surinaamse Schaakbond bewezen dat damesschaak in opmars is en dat de Schaakacademie welke gestart is onder leiding van voorzitter Frank Lo Kim Lin haar vruchten afwerpt.

Dameskampioen Reyna Frijde werd kampioen in de damessectie van de u-20 klasse. Anviti Adhin streek in de u-16 klasse met de eer. Alexandra Kaslan eindigde in deze klasse op de vierde plaats. Kaithlyn Tjong Tjin Joe won het kampioenschap in de u-14 klasse en Victoria Kaslan eindigde op de eerste plek in de u-10 klasse.

Jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe die alleen een wedstrijd verloor tegen de latere kampioen Orlando Husbands eindigde net als in 2012 wederom op de tweede plek. Cedric Prade die in de u-16 klasse na 4 rondes verrassend alleen aan kop ging, verloor ongelukkig 2 rondes achter elkaar waardoor hij het kampioenschap misliep en de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. Catherine Kaslan die in de uitkwam in de damessectie van de u-12 klasse is ongeslagen op de tweede plek geëindigd. Alessandro Bronne die bij winst in de laatste ronde het kampioenschap in de u-12 klasse op zijn naam mocht schrijven liet steken vallen en verloor daardoor het kampioenschap aan zijn tegenstander. Bronne eindigde met 5punten op de gedeelde tweede plaats.

Als ex-bestuurslid van de Surinaamse Schaakbond feliciteer ik de schakers maar in het bijzonder de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond en de Cubaanse coach Jose Vilela die keihard hebben gewerkt de schaaksport naar een hoger niveau te brengen.