NDP scoort ook het hoogst op Facebook-opiniepeiling
02 Apr 2015, 06:00
foto
NDP scoort het hoogst bij de Facebook-opiniepeiling. NOP gaat alleen de verkiezing in, net als PALU. (Deze peiling is gehouden voordat er duidelijkheid was over de samenwerking).


Ferry Hira en Bryan Rambharos hebben na een 'Masterclass Verkiezingen' te hebben gevolgd, besloten een opiniepeiling te ontwerpen en uit te voeren via Facebook. Er zijn momenteel rond de 200.000 Facebook accounts in Suriname. De onderzoekers willen nagaan of Social Media een interessant medium is om opiniepeilingen en andere vormen van onderzoek te doen in Suriname. Uit de peiling blijkt dat ook op Facebook de NDP het hoogst scoort. De populairste presidentskandidaat is Desi Bouterse, gevolgd door Chandrikapersad Santokhi.


Deze eerste peiling is gehouden in de week van 11 tot 16 maart 2015. Het is de bedoeling om in april en mei soortgelijke onlineopiniepeilingen via Facebook te houden. Het belangrijkste doel van het onderzoek is om een beeld te krijgen van meningen van de Facebook populatie woonachtig in Suriname. Om te voorkomen dat een persoon meerdere keren meedoet, hebben Hira en Rambharos een restrictie actief gemaakt via Survey Monkey, waardoor er slechts één keer per computer, tablet of smartphone een vragenlijst kon worden ingevuld. Aan de hand van de IP adressen van de ontvangen vragenlijsten is gekeken vanuit welk land de respondent deze heeft ingevuld.

In de leeftijdscategorie 18-65+ (kiesgerechtigden) geeft Facebook aan dat
er 184.000 accounts in Suriname zijn. Hiervan zijn 92.000 vrouwen en 92.000 mannen. De grootste groep (31%) op Facebook in Suriname bevindt zich in de
leeftijdscategorie tussen 18 en 24 jaar. Aan het onderzoek hebben in totaal 2036 personen meegedaan die een Facebook account hebben. Van dit aantal hebben tussen de 1645 en 1674 (81% en 83%) personen met een Facebook account in Suriname de vragenlijst volledig ingevuld. Op basis hiervan is de responsratio ongeveer 1% van de Facebook accounts in Suriname.

Van alle respondenten geeft 719 (43,0%) aan dat Desi Bouterse als presidentskandidaat hun het meest aanspreekt, gevolgd door Chandrikapersad Santhoki met 370 (22,1%), Jennifer Simons met 149 (8,9%) en Carl Breeveld met 145 (8,7%). De overige ‘presidentskandidaten’ scoren vrij laag.

U kunt het onderzoeksresultaat hier downloaden.
pdf-icon.gif Resultaten_Online_Verkiezings_Poll_Suriname_Maart_2015.pdf                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April