Orde van Advocaten komt bijeen na onthulling Belfort
01 Apr 2015, 03:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie kon zijn stukken niet afgeven aan De Nationale Assemblee. Vicepresident Robert Ameerali greep in. (Foto: René Gompers)


Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, zal een vergadering bijeen roepen. Als Assembleelid heeft hij aangehoord wat minister Edward Belfort heeft meegedeeld over de advocaat Ch. A. die onlangs is toegelaten tot de balie. De bewindsman heeft aangegeven dat ook de deken een rol heeft in de toelating. Monorath zegt aan Starnieuws dat de deken advocaat-stagiair toelaat. Om toe te treden tot de balie neemt het Hof van Justitie het besluit. Het onderzoek vindt plaats door het Openbaar Ministerie.

Monorath benadrukt dat de deken niet belast is met de toelating tot de balie en ook geen onderzoek kan doen. Wanneer niet gestuit wordt op strafbare feiten, gaat het Openbaar Ministerie rekwireren. Daarna wordt een advocaat-stagiair toegelaten als advocaat.

Volgens de minister was hier sprake van een strafbaar feit en fraude. Er zou een groot bedrag zijn verduisterd. De bewindsman liet duidelijk merken dat er een schuldbekentenis is getekend. De leiding van het Openbaar Ministerie is hier op de hoogte van. De toenmalige officier van justitie is met onmiddellijke ontslag gegaan. Aangegeven werd toen dat het om een persoonlijke reden ging. Belfort zei dat hij ook de president aangeschreven heeft om onderzoek in te stellen. Bij het Openbaar Ministerie kreeg de minister nul op het rekest. Hij mocht zich niet bemoeien met de zaak. Monorath onderkent dat het om een ernstige kwestie gaat waar niet schouderophalend aan voorbij gegaan kan worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April