Minister gooit knuppel in hoenderhok Openbaar Ministerie
01 Apr 2015, 02:00
foto
Assembleeleden rondom collega Harish Monorath, die ook deken is van de Surinaamse Orde van Advocaten. (Foto: René Gompers)


Minister Edward Belfort heeft zojuist voor enorme commotie gezorgd door mededelingen die hij vannacht deed in De Nationale Assemblee. De bewindsman zei dat hij kennis kreeg van een ernstige corruptiezaak bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie Ch. A. is met ontslag gegaan en de zaak is zo gelaten door de leiding van het Openbaar Ministerie. Zij zou gehoord zijn door de leiding van het Openbaar Ministerie en zou een schuldbekentenis hebben getekend. "Zij is onlangs toegelaten als advocaat tot de balie", deelde de bewindsman mee, die de initialen van de persoon noemde.

Belfort gaf antwoord op een vraag die eerder gesteld werd door Rashied Doekhie (NDP), die zelfs het dossiernummer doorgaf. Hij herhaalde de vraag opnieuw toen de minister vragen beantwoordde. Hij vroeg de bewindsman om te vertellen over een corruptiezaak rond een gewezen officier van justitie en het resultaat van zijn inspanningen. De minister gaf aan dat hij gehoord had over een zaak waarbij sprake was van ernstige corruptie en fraude. Hij had het dossier onder ogen gekregen "maar het dossier werd uit mijn handen getrokken, want als dit naar buiten komt, komt de vuile was van het Openbaar Ministerie naar buiten", zei hij. De minister heeft de zaak toch kunnen inkijken. Hij had ook een gesprek samen met de directeur van zijn departement en de secretaris. Zij zou lijkbleek zijn geworden, toen bleek dat de minister alles wist. Belfort vroeg zich af hoe het antecedentenonderzoek plaatsvindt. Hij haalde aan dat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten ook in de zaal zit. Hij doelde op Assembleelid Harish Monorath. De deken laat ook advocaten toe tot de balie, zei Belfort op een vraag van Ronnie Brunswijk, die de vergadering toen leidde.

Toen Belfort zei dat hij de stukken wilde overhandigen aan het parlement, greep vicepresident Robert Ameerali in. Hij vroeg de minister om de stukken niet af te geven. Brunswijk hield de minister voor dat de vicepresident niet wilde dat de stukken werden overgedragen. Belfort bleef erbij dat hij de stukken wilde overdragen "want de mensen roepen maar corruptie, corruptie, corruptie". Hij negeerde het verbod van Ameerali. Brunswijk stond op het punt om de stukken in ontvangst te nemen, toen de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, om een schorsing vroeg.

In de schorsing is er gesproken met Belfort. Bij hervatting zei Panka dat hij een aspirine nodig had, daarom had hij om een schorsing gevraagd. Hij had hoofdpijn gekregen. Belfort beëindigde zijn spreekbeurt, zonder verder in te gaan op deze zaak, zoals de vp gevraagd had. Hij heeft de stukken ook niet meer afgegeven, nadat zware druk op hem werd uitgeoefend. De begrotingsbehandeling is nog gaande.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April