Breeveld wil helderheid over veiligheid Chetak-helikopters
01 Apr 2015, 15:00
foto
Assembleelid Carl Breeveld (foto: René Gompers)


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) plaatst vraagtekens achter de Chetak-helikopters die gekocht zijn uit een creditline met India. De Surinaamse piloten zouden 150 vlieguren maken, maar zij zijn teruggekeerd zonder een vliegbrevet. Zij hebben slechts 50 vlieguren gemaakt en moeten nog worden begeleid. Breeveld wil weten van de regering of de helikopters wel veilig zijn. In de afgelopen twintig jaren hebben 300 militairen in India het leven gelaten door ongelukken met dit type helikopters.

Breeveld stelde de vragen dinsdag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling. Hij vroeg de minister om indien de helikopters niet veilig zijn, maatregelen te nemen. Het Assembleelid verwacht een helder antwoord van de regering. Hij overhandigde twee artikelen waarin staat hoeveel vrouwen weduwen zijn geworden door ongelukken met de Chetak. Gemiddeld zijn vijftien militairen per jaar verongelukt. Op deze vragen van Breeveld is de regering helemaal niet ingegaan.

Rashied Doekhie (NDP) ondersteunde Breeveld in zijn bedenkingen. Het Assembleelid merkte op dat hij tijdens de vorige regering had gewaarschuwd voor aanschaf van de helikopters. Deze zijn gekocht door de toenmalige regering. De drie helikopters hebben ruim US$ 15 miljoen gekost. Veel te duur volgens Doekhie. Hij merkte op dat er ook een onderzoek naar corruptie gedaan moet worden. Deskundigen hebben vanaf het begin aangegeven dat de Chetak-helikopters niet geschikt zijn het doel waarvoor ze gekocht zijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April