Oppositiepartij Nigeria eist verkiezingswinst op
31 Mar 2015, 14:00
foto
Aanhangers van generaal Buhari zijn duidelijk tevreden met de verkiezingswinst van de ex-militaire leider in Nigeria. (Foto: Reuters)


In de bitter omstreden presidentsverkiezingen in Nigeria heeft de oppositionele All Progressive Congress (APC) de overwinning opgeëist voor haar kandidaat, Muhammadu Buhari. De stembusgang is ontsierd door verwarring, discussies en geweld.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Nigeria dat een oppositionele partij langs democratische verkiezingen de controle van het land overneemt van de regerende partij. De woordvoerder van APC, Lai Mohammed, zegt aan het persbureau AFP dat zijn partij de overwinning opeist, nadat Buhari bij de telling een niet in te halen voorsprong had genomen. "Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Nigeria dat de oppositie een zittende regering heeft weggestemd," stelt hij.

Buhari zelf heeft laten weten dat hij er veel vertrouwen in heeft dat hij de stembusgang heeft gewonnen. Met nog één van de 36 deelstaten waar het resultaat nog niet bekend is, zit Buhari’s APC op 15,1 miljoen stemmen tegenover 11,7 miljoen voor de PDP van zittende president Goodluck Jonathan. De kiescommissie moet de definitieve uitkomst nog bekendmaken.

Om de verkiezingen te winnen had Buhari meer dan 50 % van de stemmen nodig en 25% in twee derde van de deelstaten om een beslissende ronde te vermijden. De 72-jarige Buhari zat al vroeg op voorsprong in de noordelijke staten, die worden gedomineerd door de etnische islamitische groep Hausa-Fulani waarvan hij zelf lid is.

De zittingsperiode van vijf jaar van president Goodluck Jonathan is getekend door corruptieschandalen en een opstand van Boko Haram-strijders. Hij had al een achterstand van bijna een half miljoen stemmen nog voordat de stemmen in de pro-oppositionele gebieden was geteld.
Advertenties