Ex-militaire leider Nigeria voorlopig aan kop
31 Mar 2015, 10:00
foto
De politie heeft maandag met traangas geschoten op vrouwelijke demonstranten in de Nigeriaanse staat Rivers. (Foto: AFP)


De voorlopige resultaten van de Nigeriaanse verkiezingen geven de ex-militaire heerser Muhammadu Buhari een ruime voorsprong op de zittende president Goodluck Jonathan. De bekendmaking van de resultaten van de in het weekend gehouden verkiezingen is maandagavond laat opgeschort.

De resultaten van de bevolkte staten waaronder Lagos en Rivers zijn nog niet bekend. Met iets meer dan de helft van de Nigeriaanse staten geteld, heeft generaal Buhari van de All Progressive Congress (APC) een voorsprong van twee miljoen stemmen. Een overwinning van Buhari zou president Jonathan maken tot het eerste zittende staatshoofd in Nigeria die een verkiezing verliest.

De verwachting is dat er vandaag meer resultaten worden bekendgemaakt. Volgens correspondenten is het waarschijnlijk dat de verliezer zal beweren dat er vals is gespeeld. De nationale verkiezingscommissie heeft haar bevindingen gisteravond opgeschort nadat zij de resultaten van 18 staten en de hoofdstad Abuja had bekendgemaakt.

President Jonathan's Peoples Democratic Party (PDP) heeft bij de eerste voorlopige resultaten 6.488.210 stemmen vergaard tegenover Buhari's APC met 8.520.436 stemmen. Het stemresultaat van een aantal belangrijke staten in het zuiden waar Jonathan veel steun heeft, is nog niet vrijgegeven.

De kandidaat met de meeste stemmen zal een beslissende ronde vermijden als hij minimaal 25% van de stemmen weet te vergaren in twee derde van de 36 Nigeriaanse deelstaten. Internationale waarnemers hebben in grote lijnen het verloop van de stemming geprezen, maar is er enige bezorgdheid over mogelijke pogingen om te knoeien met de uitkomst van de telling.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben hun bezorgdheid geuit over mogelijke "politieke inmenging" tijdens de telling. Een woordvoerder van de verkiezingscommissie heeft deze angsten verworpen en zegt dat "er absoluut geen basis" is om te spreken over inmenging.
Advertenties