Assembleeleden hebben te doen met minister Amafo
31 Mar 2015, 06:00
foto
Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maandagavond in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft aangegeven dat diverse projecten van dit departement niet zijn doorgegaan. Er is onvoldoende politiek draagvlak geweest voor het 'conditional cash transfer programma'. Het project 'bromki fu tamara' is niet van de grond gekomen omdat niet voldaan is aan de financieringseisen die gesteld worden door financier Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het project 'kraka yu srefi' is klaar voor uitvoering, maar gewacht wordt op de middelen die door Financiën beschikbaar gesteld moeten worden.

De Assembleeleden Ronny Asabina (BEP), de NPS'ers Arthur Tjin-A-Tsoi en Ruth Wijdenbosch merkten op dat zaken fundamenteel fout zijn gegaan. Asabina zei dat hij ronduit medelijden heeft met dit ministerie. De assembleeleden haalden aan dat het departement uitgehold lijkt te zijn. Asabina merkte op dat de medische kaart weg is bij Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Het ministerie van Sport en Jeugdzaken is bezig met sociale projecten en geeft sociale steun aan mensen die getroffen zijn door brand. De sociale woningbouw is niet uit de verf gekomen. Bovendien kan het ministerie de rekeningen bij diverse uitvaartbedrijven niet betalen. Minister Amafo zei dat er inderdaad een achterstand is, die ingelopen moet worden.

Marinus Bee (ABOP) haalde aan dat door het Low Income Shelter Program (LISP) 2 mensen in Marowijne geselecteerd zijn. Zij hebben hun bijdrage gestort, maar ze weten niet waar ze aan toe zijn. Bee haalde aan dat overgegaan wordt naar afronding en uitvoering van LISP 3, zonder dat de mensen geholpen zijn. De bewindsvrouw antwoordde dat ze niet op de hoogte van is dat er problemen zijn, want deze zijn niet gerapporteerd door de leiding van LISP. Amafo vroeg Bee om met harde bewijzen te komen, zodat deze kwestie kan worden aangepakt.

Op vragen van Assembleeleden zei Amafo dat de thuiszorg in het binnenland anders ingericht zal worden. Dit programma beantwoordt niet meer aan de verwachtingen. Er is een consultant aangetrokken. Er wordt gewacht op de goedkeuring van de Raad van Ministers. Asabina wilde weten hoe het zit met de verhoging van Algemene Kinderbijslag van SRD 30 naar SRD 50 per maart. Deze is aangekondigd door president Desi Bouterse. De minister deelde mee dat nu de SRD 30 nog uitbetaald wordt. Er moeten nog enkele zaken onderzocht en in orde gemaakt worden voordat de verhoging in kan gaan.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April