Regering stopt geen 15 miljoen dollar in project NV Cactus
30 Mar 2015, 19:00
foto
Minister Steven Relyveld van RGB in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) ontkent dat de Staat met 15 miljoen dollars uit de Petro Caribe Deal met Venezuela zal inkomen in het project Waterkant van NV Cactus. Dit is uit de duim gezogen. De oppositie heeft heftige kritiek geleverd op dat de ondernemer Guno Chin A Sen het recht van grondhuur heeft gekregen op het perceelland, groot 1,1356 ha, gelegen tussen de Keizerstraat en de Heiligenweg.

Relyveld heeft in De Nationale Assemblee vanmiddag gesteld dat adviezen zijn ingewonnen van de districtscommissaris en de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS). Aan de bewindsman is gevraagd waarom stichting Monumentenzorg, het Gebouwd Erfgoed, Financiën en Handel en Industrie niet zijn gevraagd. Relyveld zei dat hij afgestemd heeft met zijn collega van Onderwijs en Volksontwikkeling, onder wie Monumentenzorg valt. Deze dienst zou geen bezwaar hebben tegen de gronduitgifte. Aan de minister is voorgehouden dat Waterkant deel uitmaakt van het Werelderfgoedlijst.

Assembleelid Noreen Cheung zei dat ze niet tegen NV Cactus is, maar dat deze onderneming ook aandelen heeft in het goudopkoopbedrijf op de hoek van de Eldoradolaan en de Gompertsstraat. Zij merkte op dat het volk voor de gek wordt gehouden. Diverse oppositieleden bleven erbij dat het hier niet om zuivere koffie gaat. Het gaat om een NV die een maatschappelijk kapitaal heeft van SRD 5000 en slechts SRD 1000 heeft volgestort. Volgens hen heeft dit bedrijf ook geen historie van het opzetten van een winkelcentra, hotel en toerismefaciliteiten. "Alle grond is uitgegeven, nu geeft men de rivier ook weg", zei Nieuw Frontfractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Oppositionele partijen hebben een interpellatievoorstel hierover ingediend.

Relyveld zei dat mensen indertijd ook het belang van de 'Bosjebrug' niet inzagen, maar nu rijdt iedereen hierover. De bewindsman deelde mee dat binnen zes maanden begonnen zal worden met de activiteiten. Volgens hem is er niks aan de hand. Coalitieleden merkten op dat het om stemmingmakerij gaat. Nu de minister diverse vragen heeft beantwoord, komt de oppositie met nieuwe argumenten, merkte André Misiekaba (NDP) op.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April