Dodental overstromingen Chili blijft stijgen
30 Mar 2015, 09:00
foto
De straten van Copiapo zijn veranderd in woeste rivieren na de hevigste regens in 80 jaar in de Chileense Atacama regio. (Foto: AFP)


Bij de overstromingen in Chili zijn tot nog toe de lichamen van 14 mensen geborgen. 20 Anderen worden nog vermist. De overstromingen in het noorden van het land in de woestijn regio Atacama vorige week hebben een ware verwoesting aangericht.

De regens die vorige week dinsdag begonnen, waren de ergste in de regio in 80 jaar. De Atacama regio is één van de droogste gebieden op aarde. Bijna 11.000 mensen zijn getroffen door de ramp. Meer dan 4.500 personen zijn opgevangen in centra.

Volledige steden zitten zonder drinkwater, zegt minister van Binnenlandse Zaken, Rodrigo Peñailillo."We zullen als land veel moeite moeten doen om uit deze situatie te geraken." Rivieren zijn buiten hun oevers getreden na de zware regenval in de Andes als gevolg waarvan de valleien en de steden vloedwater over zich kregen.

De woestijn stad Chanaral is één van de zwaarst getroffen met rivieren van modder die veel straten bedekt. Reddingswerkers hebben in Tierra Amarilla 13 mijnwerkers gered die vijf dagen waren geïsoleerd in een afgelegen mijnbouw kamp. De zoektocht naar 20 andere personen blijft voortduren.

Tussen de duizenden die hun huis hebben verloren, is Victor Zamora, één van de Chileense mijnwerkers die in 2010 voor 69 dagen onder de grond vastzat. Aan de lokale media vertelde hij dat hij alles had verloren. "Het is een tragedie."
Advertenties