Telling in volle gang in Nigeria
30 Mar 2015, 02:00
foto
Een ambtenaar van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie haalt documenten uit stembussen van de presidentsverkiezingen in Nigeria. (Foto: AFP)


De stembusgang in Nigeria is achter de rug. De telling van de stemmen is in volle gang. Zittende president Goodluck Jonathan heeft een geduchte tegenstander in de voormalige militaire leider Muhammadu Buhari. De stemautoriteiten hopen vandaag de winnaar aan te kondigen.

De presidentsverkiezingen in Afrika’s meest bevolkte natie zijn in het weekeinde gehouden. De omstreden verkiezingen zijn ontsierd door problemen met het stemsysteem. Maar ondanks de technische mankementen heeft de Verenigde Naties (VN) de stembusgang geprezen. De verkiezingen zijn getekend door protesten en geweld die aan Boko Haram worden gekoppeld.

In sommige delen van het land zijn op de tweede kiesdag stemmen verloren gegaan na problemen met de nieuwe elektronische kaartlezers. President Jonathan was één van de personen die zijn stem niet kon uitbrengen met behulp van de kaartlezers die zijn ingevoerd om fraude te voorkomen. Zijn Peoples Democratic Party (PDP), die zich tegen de kaartlezers had verzet, noemt het een "enorme nationale schande".

Het hoofd van de verkiezingscommissie heeft benadrukt dat slechts een fractie van de 150.000 kaartlezers die landelijk zijn gebruikt, heeft gefaald. De verkiezingen zijn zes weken later gehouden als gevolg van een opstand door Boko Haram militanten. De islamisten hadden stembureaus in noordoostelijke staten aangevallen. In dat gebied was een avondklok ingesteld na gevechten tussen veiligheidsdiensten en de militante groep.

Vreedzaam en ordelijk
VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft de vastberadenheid en veerkracht van de Nigeriaanse kiezers geprezen, dat zij ondanks berichten over aanvallen van Boko Haram en anderen, aan hun stemplicht hebben voldaan. In een verklaring zegt de VN-baas dat de stembusgang grotendeels vreedzaam en ordelijk is verlopen. Het regionale bondgenootschap Ecowas heeft de uitspraak van Ban Ki-Moon herhaald en de Nigerianen aangespoord om het resultaat te accepteren. Grote delen van de bevolking van de Afrikaanse natie zijn op Palmzondag naar de kerk getogen om te bidden voor vrede rond de uitslag van de presidentsverkiezingen.

De regerende PDP heeft de Nigeriaanse politiek sinds 1999 gedomineerd, maar generaal Buhari’s ‘All Progressives Congress’ wordt gezien als een serieuze tegenstander. Er is ook gestemd voor de leden van het Huis van Afgevaardigden en de senaat.

Buhari komt uit het noorden van het land. Hij is moslim en een ex-militaire leider. Hij gaat op zoek naar een vierde presidentieel termijn. De zittende Jonathan komt van het zuiden en is christen. Nigeria is Afrika's grootste economie en een toonaangevende olieproducent. Met een bevolking van meer dan 170 miljoen, is het land ook het meest bevolkte op het Afrikaanse continent.
Advertenties