Alliance snakt naar eigen polikliniek
29 Mar 2015, 14:00
foto
Het plafond van de huidige 'polikliniek' te Alliance.


Bewoners van Alliance en Reynsdorp (Bakkie) ontberen al jaren gedegen medische zorg. Een eigen polikliniek mét gekwalificeerd zorgpersoneel behoort dan ook tot één van de grootste wensen van de lokale bevolking.

Op Alliance en Bakkie is er geen arts. De bewoners geven aan dat er geen arts daar werkzaam wil zijn vanwege de deplorabele omstandigheden waarin de kliniek verkeert. Een reeds jarenlang gepensioneerde ziekenbroeder, die het koosnaampje 'Oppie'draagt, zorgt voor de meest noodzakelijke ‘medische’ zorghandelingen. Echter beschikt hij niet over de nodige medische instrumenten en medicamenten om een goede medische zorgdienst te kunnen verlenen.

Noodlottige situaties
Een andere reden voor afwezigheid van een arts zou ook gezocht kunnen worden in het gebrek aan een geschikte artsenwoning en het ontbreken van mogelijkheden voor vertier en zelfontplooiing. Ook de afstand en de bereikbaarheid – beide plaatsen zijn alleen per boot te bereiken – spelen ongetwijfeld een rol spelen. Het gebrek aan een goede gezondheidsvoorziening op Alliance en Bakkie is niet alleen een kwestie van een ongelijke verdeling van ontwikkelingsbronnen, het veroorzaakt ook noodlottige situaties.

In medische noodgevallen zijn de bewoners genoodzaakt om minstens een uur te varen om de dichtstbijzijnde dokterspost op plantage Alkmaar te bereiken. Bewoners stellen dat het uiterst onverantwoord is om de huidige deplorabele gezondheidsvoorziening op Alliance en Bakkie te laten voortduren. Immers heeft ieder mens recht op een goede gezondheid.

Achterstand
Alliance telt ruim 150 inwoners. Twee keer in de week, op vrijdag en zondag, vaart de ‘Rivierboot’, die ook Bakkie aandoet. Vooral dagjesmensen en toeristen maken gebruik van de Rivierboot. Bewoners van Bakkie en Alliance die vaker Paramaribo en/of andere plaatsen moeten reizen, maken gebruik van de pendelboot die op zondag, zaterdag, maandag en woensdag vaart. Plantage Alliance is sinds 1973 een staatsbedrijf met een sociaal-economische achterstand. Op het gebied van arbeid, gezondheidszorg, recreatie/ontspanning, vrijetijdsbesteding, zelfontplooiing en educatie heeft Alliance zeer weinig tot niets te bieden. Van de ongeveer 150 inwoners zijn 39 op de plantage werkzaam.

Er is een projectdossier samengesteld, waarmee onder meer de financiering van een polikliniek op Alliance wordt beoogd, alsook medisch instrumentarium en de basismedicamenten die nodig zijn om de noodzakelijke medische handelingen te kunnen uitvoeren. De bewoners willen dat een arts ter beschikking is die minstens één keer in de week artsenbezoek aflegt aan Alliance en Bakkie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April