Borstonderzoek ook in Streekziekenhuis Nickerie mogelijk
28 Mar 2015, 16:00
foto
Röntgenlaborant Danielle Holwijn is ingenomen met het apparaat.


Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) heeft vrijdag een splinternieuwe mammomat in gebruik genomen. Volgens röntgenlaborant Danielle Holwijn zal het een hele hulp zijn voor de vrouwen in het westen van het land (Coronie en Nickerie). Vrouwen boven de dertig jaar moeten tenminste één keer per jaar een borst-onderzoek doen om borstkanker in een heel vroeg stadium te kunnen ontdekken.

Door de aanschaf van de splinternieuwe mammomat zullen de kosten van vervoer, verblijf en voeding om het onderzoek te doen in Paramaribo wegvallen. Het kost een patiënt tussen de SRD 200 en SRD 400 om het onderzoek in Paramaribo te doen.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh noemt het de zoveelste mijlpaal die bereikt is door de directie. Hij zegt dat de lat in de gezondheidszorg in Nickerie steeds hoger wordt gelegd. Directeur Antoine Elias verraste de aanwezigen tijdens zijn speech toen hij aankondigde dat niet alleen de mammomat in gebruik genomen wordt, maar dat ook de eerste steen gelegd wordt voor het gebouw, waar de 64-slides CT-scan geplaatst zal worden. De directie heeft gepland om op 20 mei de eerste CT-scan te laten maken in het LMSZN. Het bedrijf Siemens heeft de bouwtekening gegeven aan de directie. Het gaat om een kopie van het Diakonessen ziekenhuis van Utrecht (Nederland) waar Siemens ook de CT-scan heeft geïnstalleerd.
De directie heeft een goede afkoopregeling getroffen met Siemens. Beide projecten zullen het LMSZN ongeveer SRD 2.500.000 kosten.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April