Regering antwoordt maandag op eerste ronde begroting
28 Mar 2015, 01:00
foto
Weinig belangstelling van de coalitie tijdens het betoog van Guno Castelen (SPA) vrijdagavond.


In een marathonzitting is de eerste ronde van de begroting 2015 behandeld. De vergadering die vrijdagmiddag begon, is door voorzitter Jennifer Simons zaterdag om 00.15 uur verdaagd naar maandag 12.00 uur. Dan zal de regering aan het woord komen. Een deel van de vergadering werd voorgezeten door Ronnie Brunswijk. Veel stoelen in de vergaderzaal waren tijdens de behandeling leeg, terwijl aan de regeringstafel vicepresident Robert Ameerali en diverse ministers tot het einde aanwezig waren.

Tijdens de begrotingsbehandeling zijn door diverse assembleeleden pittige zaken aan de orde gesteld. Het sociale beleid, gezondheidszorg, onderwijs, productiesector, corruptie, megaprojecten, criminaliteit zijn door de oppositie aan de kaak gesteld. Ook de onderrealisatie van de begroting deed veel stof opwaaien. Coalitieleden, met name van de Nationale Democratische Partij, benadrukten juist hoeveel goede zaken de regering gerealiseerd heeft. De PALU-assembleeleden merkten op dat ze teamplayers zijn. Zij haalden aan dat projecten in partnerschap gerealiseerd zijn, maar de bijdrage van partners wordt miskend.

André Misiekaba (NDP) die de laatste spreker was in de eerste ronde voor het parlement, zei aan het einde van zijn betoog dat erkend wordt dat partners een bijdrage geleverd hebben. Hij noemde de A Combinatie en de PALU. Misiekaba haalde aan dat als Inter Moengo Tapoe slecht zou scoren, de coach de schuld krijgt. Dit geldt ook voor Barcelona en Real Madrid. Misiekaba benadrukte dat president Desi Bouterse de kapitein is. Hij incasseert de slagen, maar als het goed gaat, krijgt hij ook de eer.

Misiekaba merkte op dat hij niet kan uitweiden over de onderhandelingen van de NDP met partijen om te komen tot een samenwerking. Hij hoopt dat Bouterse meer uitleg hierover geeft, waardoor de samenleving weet hoe het er aan toe is gegaan. In elk geval heeft de NDP besloten om alleen de verkiezingen in te gaan. Anderen zullen niet over de rug van de paarse partij zetels binnenhalen. Als autonome partij mag de NDP dat besluit nemen, merkte Misiekaba op. Hij wenste iedereen een goede verkiezingscampagne toe, waarbij politici scherp en kritisch zijn, maar dat deze vrij van leugen en bedrog zijn.

Aan het einde van de eerste ronde riep Simons alle leden op om aanwezig te zijn de komende week. Zij wil dinsdag, uiterlijk woensdag, de begrotingsbehandeling afronden.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April