GHFS wil Strandingsnetwerk zeezoogdieren opzetten
28 Mar 2015, 10:00
foto
Dode lamantijn te Commewijne begin februari 2015 (Foto: Bas Spek)


Green Heritage Fund Suriname (GHFS) houdt op maandag 30 maart een workshop over het opzetten van een Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren in Suriname. De meest bekende zeezoogdieren die in Suriname voorkomen zijn de Guianadolfijn en de lamantijn (meer bekend als zeekoe of seku). Beide soorten hebben een beschermde status en gelden tegelijkertijd ook als bioindicatoren, diersoorten waarvan de aanwezigheid informatie kan geven over de kwaliteit van het milieu waarin wij leven. Het is daarom van algemeen belang om onderzoek te doen naar deze diersoorten. Het opzetten van het Strandingsnetwerk voor zeezoogdieren vormt onderdeel van het Suriname Coastal Protected Area Management (SCPAM) project.

Op dit moment is er in Suriname behoefte aan duidelijke voorschriften die aangeven hoe om te gaan met gestrande of in nood verkerende zeezoogdieren, lamantijnen of zeeschildpadden. Met de Workshop Strandingsnetwerk voor zeezoogdieren zal een aanvang gemaakt worden met het opzetten van een nationaal Strandingsnetwerk in Suriname. Dit netwerk moet ervoor gaan zorgen dat in het geval van strandingen een procedure op gang gebracht wordt, waarbij onder andere voldoende aandacht is voor de veiligheid van zowel mens als dier. Naast strandingen, zal ook gekeken worden naar aspecten zoals verstrengeling in netten, olielozingen en andere vormen van vervuiling die een bedreiging voor de dieren zijn. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over de te volgen procedure wordt ervoor gezorgd, dat gegevens op systematische wijze verzameld en geanalyseerd worden, maar er ook eventueel levens van dieren gered kunnen worden. Dit draagt vervolgens bij aan het vergroten van kennis van zowel publiek als wetenschap en zorgt er uiteindelijk voor dat het behoud en management van wilde en bedreigde diersoorten in Suriname verbetert. Ook zal het bijdragen aan onze kennis over hoe menselijke activiteiten van invloed zijn op het leven in de oceaan.

Tijdens de workshop zal ingegaan worden op het nationale belang van een Strandingsnetwerk voor zeezoogdieren en de toegevoegde waarde van dit netwerk voor andere diersoorten. Een deskundige zal een korte toelichting geven over nationale en internationale wetgeving ten aanzien van deze en andere diersoorten. Verder gaat het Nationale Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) in op het reeds bestaande rampenbestrijdingsplan en wordt gekeken naar de manier waarop het Strandingsnetwerk hierin past.

De deelnemers aan deze workshop zijn belanghebbenden vanuit de overheid, private sector, NGO’s en andere geïnteresseerden. Tijdens de workshop wordt de deelnemers gevraagd mee te denken over de verschillende aspecten die onderdeel vormen van het op te zetten netwerk en zullen hun input en suggesties worden meegenomen. De workshop wordt beëindigd met het doornemen van de vervolgstappen die nodig zijn om te komen tot het gezamenlijk opzetten van een Strandingsnetwerk in Suriname, meldt GHFS.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April