NOP presenteert aandachtsgebieden programma
27 Mar 2015, 06:00
foto
Bestuursleden van de NOP op een persconferentie donderdag. Van links naar rechts: Frans Palisie, Melvin Clemens (voorzitter), Simon Banai en Ivy Jacobi. (Foto: Raoul Lith)


Voorzitter Melvin Clemens van de Nationale Ontwikkelings Partij (NOP) zegt dat jongeren hoge prioriteit genieten van de partij. In het partijgebouw heeft Clemens uitleg gegeven over enkele aandachtsgebieden van hun verkiezingsprogramma. “De meeste partijen die tot nu toe aan de macht zijn geweest, hebben alleen in woorden iets voor de jeugd betekent. Er worden mooie projecten geschreven of gepland, verder niets meer”, stelt Clemens. Hij zegt dat NOP samen met de jongeren hierin verandering wil brengen.

De partij heeft ervoor gekozen geen massameetings te houden maar huis-aan-huis campagne te voeren. “In verschillende wijken gaan we tussen de mensen en leggen we onze plannen uit”, legt Clemens uit. Hij zegt dat de partij geen groot kapitaal beschikt en gaat fundraisingsactiviteiten houden. “Er zijn kandidaten in beeld gebracht maar die lijst zijn we aan het afwerken. De partij doet mee aan de verkiezingen in Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo en Sipaliwini".

Clemens geeft aan dat de woningnood groot is en jaarlijks toeneemt. Volgens de jonge NOP-leider zijn er meer dan 35.000 woningzoekenden. “Uit deze groep zijn minstens 50 procent jongeren. Zij wonen nog bij hun ouders in en kunnen nauwelijks bewegen”, meent hij. De NOP heeft als oplossing dat er een fonds gecreëerd wordt dat zal dienen voor het bouwen van tenminste 5.000 low income familie appartementen. Dit moet ook de hoge huur kosten terug drukken.

Onderwijs en landbouw
Over het onderwijs in het binnenland is Clemens niet te spreken. “Ik kan niet begrijpen dat er zoveel jaren voorbij zijn gegaan en dat die achterstand nog zo groot is. Als het aan NOP ligt, wordt het onderwijsproces in het binnenland tot een rampgebied uitgeroepen. Dan komen alle belanghebbenden bij elkaar om daadwerkelijk het systeem te verheffen als in Paramaribo”. Hij ergert zich er aan dat er tal van studies zijn gedaan maar nooit iets is uitgevoerd. Ook aan de inhoud van de lessen moet er gewerkt worden. “Wanneer gaan ze de jongeren leren over de helden van Suriname. De geschiedenisboeken gaan nog over Columbus, terwijl Boni veel belangrijker was”.

Een ander punt waar NOP zich sterk voor maakt is landbouwondersteuning en begeleiding voor de bewoners in het binnenland. De partij wil dat er bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een directoraat voor het geheel binnenland wordt ingesteld. “Deze mensen zijn voor een groot deel afhankelijk van hun eigen gewassen die zij planten. Als zij de juiste begeleiding krijgen van LVV, kan er ondernemerschap in de sector bevorderd worden”. De politicus meent dat de voedselschuur dan nog hoop kan hebben.

Voor de NOP moet het traditioneel gezag in het binnenland gekoesterd worden. “Het gezag in het achterland heeft zich bewezen en heeft zijn sporen verdiend vóór de afschaffing van de slavernij en tot heden”, zegt Clemens. De partij is van mening dat de leiding van de verschillende stammen direct in contact moet zijn met de president. De partij vindt de manier hoe de communicatie nu gaat moeizaam. “A gers lek president ne kisi fu yere ala den fuka wan tron”.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April