Begrotingsbehandeling begonnen met aanval op beleid
27 Mar 2015, 01:00
foto
Radjkoemar Randjietsingh (rechts) en Amzad Abdoel tijdens een interactie in 's lands vergaderzaal. (Foto: René Gompers)


De algemene politieke beschouwingen en de begrotingen van de ministeries zullen in een ronde worden behandeld. Donderdagmiddag is een begin gemaakt met de begrotingsbehandeling. De fractieleider van Mega Combinatie, Ricardo Panka, belichtte het buitenlands beleid van de regering uitvoerig. Hij haalde aan dat de regionale integratie inhoud is gegeven. Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front, stelde dat de begroting van vorig jaar goedgekeurd is, maar er is weinig gerealiseerd.

Anton Paal van de PALU merkte op dat velen de successen claimen die geboekt zijn. Hij benadrukte dat zijn fractie een grote bijdrage heeft geleverd in zaken die gerealiseerd zijn. Over de waterproblematiek zei hij dat pas bij het aantreden van de regering bleek hoe ernstig de situatie was. Hij haalde aan dat significante vooruitgang is geboekt om huishoudens te voorzien van water. Ronny Asabina van de BEP hekelde het beleid van de regering naar het binnenland toe. Hij merkte op dat de meeste zaken alleen bestemd zijn voor de kustvlakte.

Randjietsingh stelde dat president Desi Bouterse, die overigens niet aanwezig was, beweert dat er veel vooruitgang is geboekt, maar niet eens 49% van het goedgekeurde beleid is gerealiseerd. Hij haalde aan dat er wanprestatie is geleverd en veegde de vloer aan met de ontwikkelingsconceptie van de regering. Hij zei dat hij uit het Flashreport van Financiën citeert. Justitie en Politie heeft maar 14,5% van zijn beleidsbegroting gerealiseerd. "Hoe kan de criminaliteit worden aangepakt en het volk worden beschermd, indien de minister slechts 14,5% van zijn beleidsbegroting uitvoert?", wilde Randjietsingh weten.

Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) interrumpeerde Randjietsingh en zei dat hij niet uit het Flasreport citeert, maar uit de kredietstand, die een weergave per 31 december is maar doorloopt tot maart. Er ontstond een discussie tussen hem en Randjietsingh, die zei het rapport van Abdoel te hebben gekregen. Abdoel, die voorzitter van de vaste commissie van Financiën is, legde uit dat hij twee pagina's heeft verstrekt aan de commissieleden, waarbij het gaat om een Flashreport en een Kredietstand. Randjietsingh sneerde dat LVV slechts 18% van het beleid heeft gerealiseerd. "Op deze manier willen wij welvaartsgroei bereiken en groenteschuur worden. Zo willen wij productie bevorderen en werkgelegenheid creëren", hoonde de VHP-topper. Abdoel beloofde vandaag hierop te antwoorden. De begrotingsbehandeling wordt om 10 uur in de ochtend hervat.
Advertenties