Personeel Diakonessenhuis roert zich
26 Mar 2015, 14:45
foto
De directie van het Diakonessenhuis heeft het geld niet om de salarissen van haar personeel te betalen.


Uitbetaling van het salaris en de kledingtoelage is wat het personeel van het Diakonessenhuis eist. In een rumoerige algemene ledenvergadering vandaag hebben de verhitte werknemers aangegeven dat ze morgen om 12.00 uur willen beschikken over hun tegoeden. Gebeurt dat niet, dan wordt het werk neergelegd.

Robby Naarendorp, voorzitter van de Bond van Personeel bij het Diakonessenhuis, bevestigt tegenover Starnieuws dat het er niet rooskleurig uitziet. De directie heeft in een gesprek met de bond aangegeven dat zij alleen in staat zal zijn de salarissen over maart te betalen als de overheid haar verplichtingen jegens het ziekenhuis nakomt. Ook met de toegezegde gelden van de overheid is uitbetaling van de kledingtoelage niet haalbaar, heeft de leiding eraan toegevoegd.

Het ziekenhuis moet SZF-suppletiegelden en gelden voor de Basis Zorgverzekering sinds vorig jaar ontvangen van de overheid. Naarendorp legt uit dat ziekenhuis directies zich sinds 1 januari 2014 in allerlei bochten wringen om de middelen voor uitbetaling van salarissen van hun personeel te vergaren. “Het kan nooit een goed ding zijn als de grootste concentratie van het ziekenhuis ligt op hoe gelden te verzamelen om de salarissen van de maand te betalen.” Hij vindt dat de overheid met een structurele oplossing moet komen.

De overheid heeft sinds 1 januari 2014 de subsidiegelden aan ziekenhuizen stopgezet. In de plaats daarvan is de Basis Zorgverzekering ingevoerd, dat volgens de overheid beter zou zijn. “Niets is minder waar,” zegt Naarendorp. “Deze overheid komt haar verplichtingen niet na. Het Diakonessenhuis biedt sinds vorig jaar gratis hulp, zonder dat de overheid haar toezeggingen nakomt.” Voor morgen vreest hij het ergste, omdat hij niet inziet hoe de regering het zal klaarspelen de toegezegde gelden over te maken. Ook als dat gebeurt, zal het onvoldoende zijn om de kledingtoelage gelijktijdig te betalen. De kledinggelden moesten sinds 1 januari worden uitbetaald, maar het personeel heeft er na gesprekken met de directie mee ingestemd om deze eind maart te ontvangen. “En nu is dat ook niet haalbaar,” stelt de bondsvoorzitter. Hij wijst erop dat de andere ziekenhuizen met een soortgelijke situatie zitten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April