Co-piloot Germanwings crasht toestel moedwillig
26 Mar 2015, 11:30
foto
Van Airbus 320 vlucht U4 9525 zijn alleen duizenden wrakstukken verspreid over een groot moeilijk begaanbaar gebied over. (Foto: AFP)


Co-piloot Andreas Lubitz van Germanwings heeft vlucht U4 9525 opzettelijk beëindigd tegen de bergflanken van de Franse Alpen. Het blijkt dat hij het toestel wilde vernietigen, zeggen Franse ambtenaren.

Openbare aanklager in Marseille Brice Robin verwijst daarbij naar informatie uit de cockpitvluchtrecorder. De co-piloot was op het moment van de ramp alleen in de cockpit. De 28-jarige Duitser heeft opzettelijk de afdaling ingezet, terwijl hij de piloot had buitengesloten.

Robin zegt dat er "absolute stilte was in de cockpit", terwijl de piloot er alles aan deed om weer in de cockpit te geraken. Luchtverkeersleiders hebben herhaaldelijk geprobeerd contact te maken met de Airbus 320, “echter zonder resultaat.” Net voor de crash is het geschreeuw van passagiers te horen, vertelt de aanklager. Volgens de officier van justitie leefde de co-piloot nog tot aan de fatale klap tegen de bergen.

Het toestel dat in Barcelona was opgestegen met Düsseldorf als bestemming, is dinsdag gevlogen tegen een bergflank in de Franse Alpen. Alle 144 passagiers en de 6 bemanningsleden zijn omgekomen nadat het toestel vanuit zijn vlieghoogte in acht minuten daalde naar ongeveer 1.800 meter.

Weloverwogen
"We horen de piloot vragen aan de co-piloot om de controle over het vliegtuig te nemen en we horen op hetzelfde moment het geluid van een stoel die achteruit beweegt en het geluid van een deur die sluit," vertelt Robin aan verslaggevers. Hij zegt dat de piloot waarschijnlijk naar het toilet is gegaan. "Op dat moment bestuurt de co-piloot het vliegtuig zelf. En terwijl hij alleen is, drukt hij op de knoppen van het vlucht monitoringsysteem waarmee hij de afdaling van het vliegtuig inzet.” De aanklager zegt dat deze handeling in de hoogtecontroles alleen weloverwogen kan worden gepleegd.

"De meest geloofwaardige interpretatie is dat de co-piloot opzettelijk heeft geweigerd de cabinedeur te openen voor de piloot. Hij drukt op de knop om het toestel hoogte te laten verliezen. Hij bedient deze knop met een reden, we weten nog niet waarom, maar het lijkt erop dat hij het toestel wilde vernietigen,” voegt hij eraan toe.

Robin zegt dat van de co-piloot niet bekend is dat hij banden had met extremistische of terroristische organisaties. De Duitse autoriteiten zullen naar verwachting later meer informatie over zijn achtergrond privéleven geven. De passagiers waren zich volgens de aanklager niet bewust van de dreigende crash "tot op het allerlaatste moment waarop geschreeuw te horen is.” Hij geeft toe dat ze op slag dood waren. Ofschoon de eerste (cockpit)vluchtrecorder kort na de crash is gevonden, is het de reddingswerkers nog niet gelukt de tweede met de technische vluchtgegevens te vinden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April