Vier scholen al bekend met lesbrief Commewijne
26 Mar 2015, 04:00
foto
Benjamin Mitrasingh geeft een presentatie over de geschiedenis van Commewijne. (Foto: Stg. Cultuureducatie)


Vier scholen in Commewijne hebben in de afgelopen week wat dieper kennis gemaakt met de geschiedenis van hun woonplaats. Scholieren van de vijfde en zesde klassen leren via lesbrieven over de culturele rijkdom van het district.

Onderwijsinspecteurs Patricia Gopie en Anand Hanoeman, de voorzitter van Stichting Cultuureducatie, Benjamin Mitrasingh en het directoraat Cultuur zijn bezig alle 31 scholen in Commewijne aan te doen. Met dit project wordt geprobeerd de culturele leegte bij de scholieren weg te maken. Aan het eind van elke sessie krijgen de scholieren zeven vragen die ze moeten beantwoorden. Uit deze antwoorden zal moeten blijken of de leerlingen de les ter harte hebben genomen.

Mitrasingh die ook belast is met het onderzoek naar het massagraf van 1902 te Mariënburg, zegt dat de leerlingen en hun leerkrachten veel belangstelling hebben getoond voor de lesstof. Een leuke aanvulling op de les vindt Mitrasingh dat een leerkracht van de OS IV een nazaat blijkt te zijn van één van de slachtoffers voor wie het monument voor de gevallenen op Mariënburg is opgericht. Tot nog toe zijn behalve OS IV in Meerzorg en OS Mariënburg ook de Baithul Rochman school en de school op Margrita aangedaan.

Margrita ligt aan de rechteroever, dus moest er worden overgestoken. Ook dat is een avontuur op zich, zegt Mitrasingh. “De steiger van Mariënburg van waar de oversteek wordt gedaan, heeft geen brugleuningen en moeten de ‘passagiers’ met veel kunst- en vliegwerk in de boot stappen. Het is gedurfd, want je moet vooral niet langzaam in de boot stappen.” Aangekomen op de school bleek dat het hele gebied geen stroom had, “dus dan maar een les zonder plaatjes op de beamer.”

Er is nu met onderwijsinspectie afgesproken dat het team niet meer “naar de overkant” gaat, maar dat de scholieren komen naar Mariënburg. “Eerst met de boot dan met de bus en dan weer zo terug.” Mitrasingh zegt dat de scholieren op deze manier ook een rondleiding krijgen op het fabrieksterrein van de eertijds bloeiende suikeronderneming Mariënburg. “Maar ook daar is er niet overal elektriciteit en geen stromend water." Na de Paasvakantie gaat het team verder met de andere scholen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April