Registratie politieke organisaties dubieus!
26 Mar 2015, 20:00
foto


Voor deelname aan de verkiezingen zijn politieke organisaties – ingevolge de kiesregeling (SB 1987 no 73) – telkenmale verplicht zich te registreren bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Bij de aanbieding tot registratie zijn ze verplicht stukken bij te voegen, die ingevolge het Decreet Politieke Organisaties (SB 1987 no 61) vereist zijn.

In de kiesregeling is duidelijk bepaald dat de registratie geweigerd wordt als niet aan de voorwaarden is voldaan die omschreven zijn in Decreet Politieke Organisaties. Naast de algemene verplichtingen in dit Decreet (art. 2 t/m 6) dienen politieke organisaties geregistreerd te zijn in de voor dit doel door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gehouden openbaar register. Niet in het – openbaar – register geregistreerd zijn, is al redenen voor uitsluiting voor deelname aan de verkiezingen. Voor de registratie bij het OKB dient o.a. overgelegd te worden het bewijs dat in de organisatiestructuren (!) van de politieke organisaties het besluit is genomen om de politieke organisatie ter registratie aan te bieden.

Welke organisatiestructuren van de politieke organisaties hiertoe als zodanig bevoegd (besluiten ter registratie) zouden zijn, roept vraagtekens op. Navraag bij het OKB heeft helaas deze niet weggenomen. Informatie dat politieke organisaties bij de registratie slechts notulen over een besluit van het/een (Hoofd) bestuur hebben overgelegd, is een reden om deze aangelegenheid ter discussie te stellen.

Bepaaldelijk is aangegeven dat de organen met vermelding van hun bevoegdheden in de statuten van de politieke organisaties genoemd moeten zijn! Kijken we naar het verenigingsrecht en bestendig verenigingsgebruik dan blijkt in het algemeen een/het (hoofd)bestuur belast te zijn met de algemene leiding en de uitvoering van besluiten van de Algemene Leden Vergadering (ALV) (statutair – bevoegd – orgaan).

Relevante bepalingen in wettelijke regelingen alsook partijrecht doet duidelijk concluderen dat de (hoofd) besturen geenszins blanco mandaat hebben. Overall behoeft zij uitdrukkelijk goedkeuring van de daartoe statutair bevoegde (– hogere –) organen ALV. Zo blijkt in Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers (SB 2005 no 15) dat er sprake moet zijn van een rechtsgeldige vergadering en besluit van het hoogste statutair partijorgaan (ALV).

Naast controle 1% regeling – overlegging ledenlijst waaruit blijkt dat het aantal kiesgerechtigde leden tenminste 1% van het totaal aantal kiesgerechtigde leden in Suriname is, zal het geenszins verbazen dat staatsorganen alsook politieke organisaties het eveneens niet zo nauw hebben genomen v.w.b. bepalingen ter zake de overlegging van een besluit van een rechtsgeldige vergadering van het statutair – hoogst – bevoegde orgaan van zo'n politieke organisatie. Kort gezegd dat ‘geboorte aangifte’ van politieke organisaties niet altijd op een even correcte wijze is geschied.


A.R. Ramdjielal
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April