Nieuwe visvergunning in de strijd tegen Illegale visserij
26 Mar 2015, 00:00
foto
René Lieveld, onderdirecteur Visserij


Suriname zal in de strijd tegen illegale visserij een nieuwe visvergunning uitgeven, voorzien van een watermerk. Het streven is om die eind van de maand te verstrekken, zegt René Lieveld, onderdirecteur belast met Visserij op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan Starnieuws. “De nieuwe vergunning is van speciaal papier net als geldbiljetten, om te voorkomen dat vissers deze vervalsen door die te kopiëren of scannen.”

Illegaliteit heeft niet alleen te maken met fysiek vissen in andermans wateren, maar ook met vervalste papieren. Frans-Guyana blijft klagen over Surinaamse vissersboten die illegaal opereren in hun kustwateren. Dit is twee weken geleden weer naar voren gekomen tijdens de vierde ontmoeting tussen Suriname en Frans-Guyana, in Cayenne. Volgens Lieveld heeft de Gendarmerie tussen januari en maart 2015 al 20 illegale vissersboten uit Suriname aangehouden. “Soms vissen drie tot vier boten op één vergunning. Je krijgt situaties dat een boot met vergunning is aangehouden in Frans Guyana, maar na onderzoek blijkt dat de originele boot in Suriname is.”

Strengere Fransen aanpak
In het verleden namen wij de boot in beslag en arresteerden wij de kapitein, vertelt Jean-Yves Le Clech, politie attaché op de Franse ambassade in Paramaribo aan Starnieuws. “De booteigenaar had 48 uur om de boete te betalen anders werd deze vernietigd. Onze strategie is veranderd.” Nu kijken de Fransen naar de visvergunning. Bij originele papieren, wordt de boot in beslag genomen, kapitein aangehouden en de eigenaar krijgt 3 dagen om de boete te betalen. Justitie beslist over eventuele vernietiging. “Ingeval van een valse vergunning, beslist de Perfect om de boot direct te vernietigen en de kapitein te vervolgen.”

Le Clech benadrukt dat Frankrijk de samenwerking met Suriname in deze strijd toejuicht. Ze zijn blij zijn met de nieuwe vergunning, zien graag meer gezamenlijke patrouilles en betere communicatie tegemoet. De Fransen gaan een stapje verder, “intrekking van de visvergunning door Surinaamse autoriteiten, nadat zij melding van hebben gekregen dat er weer een Surinaamse boot is aangehouden in Franse wateren.”

Illegaliteit in Surinaamse wateren
Volgens Lieveld zit Suriname niet stil. Vorig jaar zijn ongeveer 200 Surinaamse kustboten voorzien van de Vessel Monitoringssysteem (VMS). Een soort GPS, waardoor de booteigenaar, directoraat visserij, de MAS en de kustwacht de boten kunnen volgen. Illegale visserij is niet iets van Suriname of Frans-Guyana alleen, het vraagstuk moet in een groter kader worden geplaatst. “Het is en mondiaal probleem, over de hele wereld kent men het probleem van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.” Ook in de Surinaamse wateren vissen Guyanezen, Venezolanen en Trinidadianen illegaal. Suriname heeft een water areaal van 350 zeemijl en Frans Guyana 200 zeemijl, “wij hebben dus meer te verdedigen, groter dan ons vasteland zelf. Vroeger gebruikten wij trawlers, nu hebben wij drie kustwachtboten en proberen het beste van te maken.” In het grensgebied doen Suriname en Frans Guyana al aan gezamenlijke patrouilles.

Visvergunningen worden steeds voor een jaar uitgegeven. De huidige vergunning is voorzien van de handtekening van de minister en stempel en is eigenlijk op 31 december 2014 vervallen. Door de wisseling van de wacht op LVV vorig jaar, zijn er vertragingen opgelopen in het uitgeven van de nieuwe. Nu is besloten om deze van speciaal papier te vervaardigen en de verwachting is dat, het geheel vlotter zal worden afgehandeld.
Advertenties