Baasa-voorzitter: Verkeerde informatie bij CHS
25 Mar 2015, 17:00
foto
Het bestuur van Baasa krijgt inzage in de stukken waarmee de partij geregistreerd is de vorige week. (Foto: Adagracia Pawiro)


Het bestuur van Baasa heeft vandaag tóch toestemming gekregen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om de stukken waarmee de partij geregistreerd is, in te kijken. Maandag werd aan de bestuursleden, onder leiding van Nicolaas Priesierie, meegedeeld dat het niet mogelijk was. Zij mochten alleen de naam en het symbool zien. Priesierie zegt aan Starnieuws dat op basis van verkeerde gegevens partijraadsvoorzitter Peter Amoida Baasa heeft ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen. Er is formeel protest hiertegen aangetekend.

De registratie van Baasa is gedaan zonder medeweten van het bestuur. Baasa had op een structurenvergadering op 3 maart besloten om onder de vleugels van de Nationale Democratische Partij (NDP) in zee te gaan. Amoida zei hierop aan Starnieuws dat de partij niet mag samensmelten met de NDP. Hij zei bevoegd te zijn Baasa in te schrijven. Daarna werd Amoida geroyeerd door het bestuur. Terwijl ondervoorzitter Robby Amain van de partijraad zegt het royement is bekrachtigd, stelt Amoida dat de meerderheid tegen het besluit van het bestuur was. Intussen is volgens een verklaring het bestuur van Baasa ontslagen.

Priesierie om een reactie gevraagd, zegt dat zonder medeweten van het bestuur Amoida de partijraad heeft aangevuld. Dit is volgens hem ook in strijd met de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij. Ook de leden die gemachtigd hebben voor de registratie, komen niet voor in de structuren van de partij. De stukken waaruit dit moet blijken, zijn vanmiddag eveneens gedeponeerd bij het CHS.

Toen het Baasa-bestuur voor de tweede keer naar het CHS ging, verwees voorzitter Eugene Merkus hen naar ondervoorzitter Maya Fokké-Manohar. Merkus zei dat hij een andere afspraak had. Manohar merkte op dat zij niet op de hoogte is van dat Baasa geen inzage mocht hebben in de stukken. De bestuursleden kregen de ruimte om de ingediende documenten in te kijken. Na inzage trokken de afgevaardigden van het bestuur de conclusie dat op basis van onjuiste gegevens de partij is ingeschreven. Dit hebben zij formeel kenbaar gemaakt aan het CHS. Vandaag om 15.00 uur is de ter inzagelegging afgesloten. Ook de PALU, V7 en KTPI hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de stukken in te zien. Het CHS maakt de resultaten van het onderzoek op 27 maart bekend.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April