Padieboeren dragen sector ten grave
25 Mar 2015, 14:00
foto
Padieboeren hebben vanmorgen in een protest de sector ten grave gedragen.


Padieboeren in Nieuw Nickerie hebben in een stoet met een lijkkist voorop symbolisch de sector ten grave gedragen. Al scanderend hebben ze in de straten rondom het plein en de markt gelopen. De stoet heeft een stop gemaakt bij het districtscommissariaat om de burgervader in een petitie te vragen zijn invloed aan te wenden opdat de boeren een goede prijs voor hun padie krijgen.

De padieboeren eisen een prijs van SRD 75 en SRD 80. Op dit moment geven de opkopers hen tussen de SRD 45 en SRD 50 per baal natte padie van 79 kilo. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinannan Oemraw, ligt de kostprijs rond de SRD 66 per baal. Met een winstmarge van 15% zouden de boeren SRD 75 per baal moeten krijgen. Oemraw vindt dat de boeren geen verlies mogen lijden.

Eerder heeft Bramdew Rampadarath van de Vereniging van Padieproducenten zich de woede van de boeren op de hals gehaald door uitspraken als zouden zij bij een prijs van SRD 50 nog winst hebben. Bij het protest vanmorgen was de groep Rampadarath er dan ook niet bij. Het is de zoveelste petitie die de boerenorganisatie aan de districtscommissaris heeft aangeboden.

Ook zijn er gesprekken geweest met landbouwminister Soeresh Algoe. Oemraw heeft nog niets vernomen van de bewindsman. Hij beroept zich erop dat de opkopers, tevens exporteurs, een bijzonder goede prijs hebben gekregen uit de Petro Caribe deal met Venezuela. Hij wil dat dit doorwerkt naar de boeren. Tegenover Starnieuws had minister Algoe aangegeven dat met de exportprijs van US$ 360 per ton, de verwerkers in staat zijn de boeren een goede prijs te geven.
Advertenties