Semi Autonoom orgaan nodig waterbeheer
25 Mar 2015, 13:00
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en participanten in de workshop waterbeheer. (Foto: Raoul Lith)


Als wij waterbeheer (bronnen) willen coördineren in Suriname zou dat het best kunnen geschieden door een semi autonome orgaan of een combinatie samen met de private sector. Dat hebben de meeste participanten van overheidsinstanties dinsdag aangegeven na presentaties en discussies. De ‘Water Coöperatie Commissie’ (WCC) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft twee workshops over waterbeheer in Suriname gehouden.

De workshops zijn onderdeel van de waterweek van het ministerie.
“Op dit moment liggen de wetten en regelgeving allemaal verspreid over verschillende instanties. We moeten elkaar gaan organiseren en we moeten een coördinatie orgaan hebben die dat alles gaat leiden. En dat was de bedoeling van die discussie,” zegt Chiquita Resomardono, voorzitter van de WCC. Ze hoopt als deskundige dat dit orgaan spoedig in leven wordt geroepen. “ Er is al heel veel werk verricht als je kijkt naar onze buurland Brazilië. Zij hebben al een National Water Agency opgezet. We kunnen allemaal leren van hen”.

Laurens Gomes, vertegenwoordiger van WWF Guianas is ervan overtuigd dat een goed waterbeheer kan leiden tot meer kansen om de Surinaamse economie op een duurzame manier verder te ontwikkelen. “Het gaat niet om iets wat maar een klein beetje belangrijk is. Het gaat om iets wat Suriname in het hart van de economie raakt”. Gomes geeft aan dat de afgelopen dagen stappen voorwaarts gemaakt zijn. “Dat de minister zich inzet om die waterwetten in orde te maken om naar het parlement te sturen, is een grote stap. Ook is er gesproken tussen ministeries om te komen tot sterke instituten. Voor het waterbeheer is het belangrijk om te weten wat de rol is van de instituten”.

Resomardono vindt dat de instanties het belang van water kennen. Er is tijdens de workshop een assessment gedaan. Hierbij is het model toegepast die voor het ‘Nationaal Water Autoriteit’ rapport in 1984 is gehanteerd. Volgens Resomardono staan in het rapport ook de taken aangegeven van zo een orgaan. “Onder andere het verzamelen van gegevens, het verwerken van data die beschikbaar is over water. Het verwerken om beleid te maken. En ook de water administratie zaken die in place moeten zijn”.


Raoul Lith
Advertenties