OKB-voorzitter: CHS moet toegang geven tot gegevens
25 Mar 2015, 00:00
foto
Artikel 32 en 33 van de Kiesregeling.


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vindt dat in strijd met de wet gehandeld wordt door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om het publiek toegang te weigeren tot de stukken die aangeboden zijn tijdens de registratie van politieke partijen. "Artikel 32 van de Kiesregeling is daar duidelijk over. De aangeboden gegevens mogen ingezien worden door politieke partijen en het publiek. Eigenlijk moet dit gebeuren bij het OKB. In de wet staat duidelijk Kiesbureau", stelt voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tegenover Starnieuws.

Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, heeft aan voorzitter Nicolaas Priesierie van Baasa en tweede secretaris Johnynash Zorgvol te kennen gegeven dat ze de machtiging waarmee de partij is ingeschreven niet mochten zien. Ook Starnieuws kreeg te horen van Merkus dat slechts 'de naam en aanduiding' openbaar zijn. Het gaat volgens hem om die zaken waar er verwarring kan ontstaan.

Silos meent dat Merkus zich ernstig vergist. Er kan bezwaar worden aangediend door de politieke partijen tegen de naam, aanduiding of symbool, maar de stukken zelf mogen ingezien worden door eenieder. Zij vindt dat het bestuur van Baasa een groot belang heeft om te zien wie de machtiging hebben getekend waarmee de partij is ingeschreven. Aanvankelijk kon OKB ook geen inzage krijgen in de stukken. Nadat er gepersisteerd is, werd bij wijze van uitzondering die mogelijkheid wel geboden aan een lid van het OKB. De bestuursleden van Baasa hielden Merkus voor dat ze volgens de statuten de organisatie in en buiten rechte vertegenwoordigen. Zij hebben protest aangetekend tegen de inschrijving.

"Het gaat om wat er in de wet staat. De aangeboden gegevens mogen worden ingezien. Nergens staat dat ze ingescand moeten worden en dat digitaal alleen delen van de gegevens openbaar zijn", stelt Silos. Bij haar kan het niet in dat er zoveel juristen zijn in het CHS die de voorzitter niet corrigeren. De gegevens zijn openbaar, maar er kan bezwaar gemaakt worden op de naam, aanduiding en symbool. Het OKB houdt toezicht en ziet er op toe dat er niet in strijd met de wet gehandeld wordt, benadrukt Silos.

Vandaag is de laatste dag van de terinzagelegging bij het CHS aan de Frederik Derbystraat.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April